רב ערב 09.04.25

תכנית החממה בטרמינל עיצוב בת ים – הזדמנות אחרונה להגיש! | קול קורא לאמנים.יות ולפסלים.יות | המהדורה השנייה של הביאנלה האוטונומית לאמנות | "BACKSTAGE" / תערוכה קבוצתית | חברושקה בירושלים | טאפש מגיע לקלאופטרה | Daskal Presents: NISSANU / יונתן דסקל ומוחמד אבו סלמה

קוראות וקוראים יקרים,

כבר חדשים שאנחנו – התרבות, התקשורת – מנסים להתעלם מכל העוול שנעשה בעזה, במסאפר יטא, בטול כרם, אפילו מהחטופים שירעבו במנהרות בזמן שאנחנו נחגוג את חג החרות ונשיר "עבדים היינו", אך למעשה גם אנחנו שותפים מלאים לפשע. אולי פחות מהטייסים ומקציני השטח, מחברי הממשלה, מראשי כל המנגנונים של הכיבוש וכמובן מראש הממשלה, אבל אשמים.

כמו אנשים שגרים ולא גרים פה, אנחנו מרגישים חסרי אונים לחלוטין אל מול הזוועות. אנחנו יכולים רק להטיח את ראשינו בקיר ולשאול איך ולמה זוועות עדיין מתרחשות עכשיו? אפשר לספר לעצמנו כל מיני סיפורים (שרובם כנראה נכונים) ותיאוריות קונספירציה, ואפשר להחליט להתעלם, לראות סרט, לצאת לתערוכה, לטוס לחו"ל (אם יש כסף), לשבת בבית קפה, לכתוב או לקרוא על אמנות מהיום או מפעם. זה מנגנון הגנה הכרחי למי שחוזה בהחרבת החיים. החיים כאן הפכו אסקפיסטיים יותר ביחס למלחמה, אבל אי אפשר באמת להתעלם או לשכוח, אז מנסים בכוח להעלים את אלו שעוד מתעקשים להזכיר.

יובל אברהם, הבמאי זוכה האוסקר, אמר שאין דבר שהוא רוצה יותר מאשר שישראלים יצפו בסרט "אין ארץ אחרת", אבל מתברר שלהושיב ישראלים לצפות בסרט שמציג פשעים שמבצע הצבא דומה להושבת גנבים לצפות בצילומי מצלמות האבטחה שתיעדו אותם (תודה לרועי חן על המשפט). לא רוצים. ואפילו אם כל העולם צפה בסרט, הפושעים – כלומר אנחנו – אינם רוצים. לא רק קן השומר הצעיר, עכשיו גם אוניברסיטת חיפה (שחזרה בה בעקבות מחאה אחרי שבתחילה סירבה לאשר את הקרנת הסרט), ומי יודע עוד כמה עוד מקומות פסלו את הסרט לפני שהמידע הזה נחשף.

וגם אנחנו מתעלמים ומשכיחים, אבל מה מגזין אמנות יכול לעשות? שמנו לב שמאז אוקטובר 23 אנחנו חוזרים הרבה להיסטוריה, לתולדות האמנות הישראלית שלכאורה הייתה תמימה יותר ובכל מקרה היא רחוקה יותר, ואולי גם זו דרך להתמודד.

אז השבוע פרסמנו את מאמרה של הילה כהן־שניידרמן על התערוכה שאצרה שרה ברייטברג־סמל מתוך גיליון 06 במהדורת הדפוס של ערב רב. המאמר עוסק בתערוכה המוכרת בשם "דלות החומר כאיכות באמנות הישראלית". האם נותר עוד מה לומר על התערוכה המדוברת, שנדמה שהפכה למיתולוגית כבר עם פתיחתה? כהן־שניידרמן עונה לשאלה ב״כן״ מהדהד כשהיא חוזרת אל חלקה הראשון של כותרת התערוכה, הפסוק מספר דברים ל׳, "כי קרוב אליך הדבר מאד", שכמעט ונשכח.

עוד באתר השבוע, חקרנו את סיפורה של אמנית כמעט נשכחת, בלה בריזל, שיצירתה נעלמה מהזיכרון הקולקטיבי האמנותי. ציור שלה נמכר כיום ב־50 דולר בלבד בבית מכירות קיקיוני, עדות מצמררת לאופן שבו ההיסטוריה מוחקת דמויות שלא התאימו לנרטיב המרכזי. מאמרו היפהפה של ארנון בן־דרור, מתוך קטלוג התערוכה "בלה בריזל: בין מים למים" במוזיאון תל אביב, מציע מבט מחודש על יצירתה ועל השכחה כפרקטיקה תרבותית.

במדור לחקר החלל, דוד (דוכי) כהן מוביל אותנו הפעם לסיור במרכז אדמונד דה רוטשילד. מקום שלקח על עצמו ״לעודד יצירה של פרויקטים חדשים או לממש הפקת עבודות קיימות בליווי אוצרותי ובתהליכי חשיבה ופיתוח משותפים״.

בהקשר זה, כדאי להזכיר שקרן אדמונד דה רוטשילד "הקימה קרן חירום" בהיקף של עשרות מיליוני שקלים לסיוע נפשי עבור נפגעי הטבח והמלחמה, ותומכת בתכניות שהעניקו מרחב לריפוי, ביטוי וצמיחה דרך היצירה, ובתכניות טיפול ותרפיה באמנות לניצולים ונפגעי טראומה (עוד תפקיד של אמנות?)

בל נשכח, גם בימים הקשים ביותר, תפקידה של האמנות להאיר את מה שמנסים להסתיר, לפתוח מרחבים של דיון ומחשבה, ולהזכיר לנו את המחויבות שלנו – כיוצרים, כצרכני תרבות וכבני אדם – לראות, להקשיב ולדבר את האמת.



קול קורא: תכנית החממה בטרמינל עיצוב בת ים – הזדמנות אחרונה להגיש!

נפתחה ההרשמה למחזור ו' של תכנית החממה בטרמינל עיצוב בת ים: תכנית המלווה יוצרים עצמאים בתחילת דרכם העסקית, ומיועדת למעצבים בעלי תשוקה ורצון להמריא, בעלי עסק או מותג עצמאי שזקוקים לכלים לפיתוח עסקי ומעוניינים להיות חלק מקבוצה נבחרת.

התכנית מעניקה למעצבים הנבחרים שנה של התפתחות והתקדמות: זיקוק הדי.אן.איי היצירתי והעסקי, רכישת כלים מקצועיים מגוונים, הרצאות העשרה והשראה, מסגרת קבוצתית תומכת, מקום עבודה פיזי ומנטורינג אישי של מיטב אנשי עסקים ומובילי דעת קהל בתחומי העיצוב.

בטרמינל מאמינים שהיציאה מהבית והשתלבות בקהילה מקצועית הם גורמים משמעותיים ומכריעים בתהליך התפתחות של עסק. סביבת עבודה יצירתית ופורה, המפגישה בין מעצבים מדיסציפלינות שונות, היא קרקע טובה להתפתחות מקצועית ועסקית, ומעטפת קהילת הטרמינל הרחבה היא משאב משמעותי לצמיחה.

ההרשמה פתוחה עד 10.4.25, והמחזור הבא יצא לדרך במאי.



קול קורא לאמנים.יות ולפסלים.יות

חברת יוסי אברהמי מתכבדת להזמין אמנים ופסלים להציע אלמנט פיסולי/מיצבי להצבה לטווח ארוך בפרויקט ונציה שבאילת: פרויקט מגורים מהייחודיים והבולטים בעיר, שממוקם בלגונה של אילת ובמרכזו כיכר שבטבורה יוצב האלמנט.

הקוטר המקסימלי לאלמנט הוא שישה מטרים.

חברת יוסי אברהמי תשלם בגין עלות ייצור האלמנט שייבחר, ובנוסף, תזכה את יוצר.ת העבודה הנבחרת בפרס כספי.

אנו קוראים לכם ולכן להשתתף ולהציע רעיונות מעניינים.

פרטים נוספים, תכניות, תקנון וטופס הרשמה בלינק

מועד אחרון להגשה: 10 באפריל 2025 (בחצות)

באמצעות דוא”ל:eric@yav.co.il



המהדורה השנייה של הביאנלה האוטונומית לאמנות

הגימנסיה העברית הרצליה, ז’בוטינסקי 106 תל אביב

8-19.4.25 בשעות 10:00–18:00

בתאריכים 11.4, 12.4, 18.4 בשעות 10:00–16:00

הכניסה חופשית

הביאנלה האוטונומית לאמנות, אירוע אמנות בינלאומי, בהשתתפותם של למעלה מ־40 אמנים, תצא לדרך ביום שלישי, 8.4.25. הביאנלה תתקיים במהלך הפסח הקרוב בתחומו של בית הספר התיכון הוותיק בתל אביב יפו, ממוקדי החינוך המרכזיים בארץ מיום הקמתו ב־1905.

התערוכה המרכזית: "לצד אותו הים"

אוצר ראשי: ד"ר רועי ברנד | אוצרות שותפות: סנדרה וייל, רולא ח’ורי

אמניות ואמנים משתתפים: פאתן אבו עלי; האלה אבו פרח; פואד אגבריה; מיכה אולמן; רוג’ר באלן; יפעת בצלאל; ציבי גבע; נחום גוטמן; מורג’אן גנאים; זינב גריביע; מאיה דוניץ; חיה הלר דגני; זאב דגני; רונן זן; היוואט־חיים (לינה אוטום ג’ק אגולון, אכברת אברה, עדן גברה, מברהט גברמרים); דור זליכה לוי; אלה טאוב; משה טרקה; דניאל יוסף; סאהר מיעארי; מלאק מנסור; כרם נאטור; סאמר סלאמה; נרדין סרוג’י; צ’אסטי פולק; חמוטל פישמן; נירה פרג; חיים פרי; נמרוד צין; ליאורה קפלן; דני קרוון; אדם רבינוביץ; ג’וליה שאפר; עומר שך; קולקטיב נשות סוואנא־קבויא מרואנדה

התערוכה מציגה יותר מ־40 אמניות ואמנים מהאזור הזה ומהעולם. בדרכן השונה, האמנות והפעילויות הרבות מנסות לדמיין או להמציא מחדש את המושג שלום, שנעשה חלול וריק מתוכן מוחשי.

הביאנלה מביאה קולות של אמנים ואמניות, אוצרות ואנשי רוח רבים ומגוונים המאמינים בכוחה של האמנות ליצור מרחב משותף של פעולה. מקום שבו האמפתיה מתגברת על האיבה והאפשרות לחיים משותפים היא מקור תקווה. בעיצומה של תקופה קשה ומסוכסכת פנימה והחוצה, אנחנו רוצים להיזכר בלב האנושי המשותף שעליו אמנות אמונה. אנחנו שונים ואחרים, זרים זה לזה ולעצמנו, אבל אנחנו כולנו גם לצד אותו הים.

עוד בביאנלה:

סירות הצלה: אמני המדרשה לאמנות במכללת בית ברל מעצבים מחדש את מרחב אולם הספורט של הגימנסיה, ומציבים בו ארבע סירות הצלה מעץ שנבנו במיוחד. הסירות המרהיבות משמשות לתצוגות של בוגרים ומרצים במכללה, וכמקום לשלל אירועי שיח ומפגש. אוצרים: אליה בן נר וברק רביץ.

פרויקטים יוצאי דופן של תלמידי מגמות האמנות בעיר תל אביב יפו וברחבי הארץ: כאן ייחשף מבט חדש, מקורי וצעיר של תלמידי תיכון מכל קצוות החברה הישראלית. מבטו של דור שחווה ועוצב על ידי חוויות ממגפת הקורונה והבידוד, ההפיכה המשפטית, אירועי השבעה באוקטובר והמלחמה שבאה בעקבותיו. אוצרות ומורות לאמנות: מיכל גבע, ליאת קוך ונועה תבורי.

תערוכה קבוצתית של חמישה מבוגרי תכנית הרזידנסי AIR Givat Haviva: דועא בסיס, בילסאן כרים, נועה קורניק, דנה רוסלר, בן אלון.

פרויקטים מיוחדים של תלמידי מגמות האמנות של הגימנסיה, בהנחיית לוסיאנה קפלון ותכלת רם.

וגם:

סיורים מודרכים לקבוצות, לכל המשפחה, בכל השפות, בכל יום.

לוח אירועים מגוון, כל יום לאורך כל היום, לכל הגילים: סדנאות, פעילויות, הופעות.

מוסיקה מעולה ללא הפסקה ופינות ישיבה והתרווחות בגינת הגימנסיה היפהפיה.

מוזמנים להתעדכן באתר שלנו



"BACKSTAGE" / תערוכה קבוצתית

הגלריה החדשה סדנאות האמנים טדי

אמנים: דניאל אייכנברגר, הדר אלפסי, יהודית אפלטון, עומר גבע, אסף גורל, הדס חי, שלמה סרי, ז'אק פימה, יואב פיש, דור קדמי, אמיר רונן, מאיה שמעוני.

אוצרת: תמר גיספאן גרינברג

התערוכה Back Stage היא מחווה לאמנים עובדי הבמה של הגלריה החדשה טדי, אלו שבשנים האחרונות היו ספקים של הגלריה אך במקביל הם גם אמנים פעילים. מקבץ העבודות בתערוכה מאפשר הצצה לתהליכי היצירה שלהם, המתרחשים במקביל לעיסוקם במלאכתם, שעל פי רוב היא עבודה עם אמנים אחרים ויצירות אמנות שאינן שלהם.

Back Stage היא גם תערוכת הפרידה של תמר גיספאן גרינברג לאחר למעלה משמונה שנים שבהן ניהלה את הגלריה החדשה סדנאות האמנים טדי, מוקפת אנשים שבכישרון ובסבלנות ליוו אותה בהובלת הספינה הגדולה הזאת.



חברושקה בירושלים: תערוכת טקסטיל של בתיה קולטון ורוני פחימה

פתיחה (ללא אירוע): שישי, 11.4.25 | אירוע פתיחה: שישי, 25.4.25

"חברושקה בירושלים", קומיקס שטיחים ענק ללא מילים המספר את המעשייה הרוסית על קְרוֹשֶׁצְ'קָה־חַבְרוֹשֶׁצְ'קָה וחברתה הפרה, מעשייה מקאברית המערבבת בתוכה מוטיבים מאגדות עם מוכרות כמו סיפור סינדרלה ועוץ לי גוץ לי (רמפולסקין).

בדרך לחלל השטיחים מוצגות שתי עבודות נוספות, "קברי האורגות" ו"אורגות ובוכות", עבודות שהן דימויי דיוקן עצמי של פחימה וקולטון, ומתייחסות לזמן ולקשיים שבעבודת הטקסטיל.

"חברושקה" ו"קברי האורגות" הוצגו בעבר ב"קוף למד לארוג", תערוכת טקסטיל גדולה של קולטון ופחימה שהוצגה במוזיאון הרצליה, 2023–2024.

בגלריה הקטנה של בית הנסן תוצג "חדרושקה", רעיונות שנגנזו, סקיצות וניסיונות לצד פיתוחים חדשים לתערוכה עתידית.

עיצוב: מיכאל גולן



טאפש מגיע לקלאופטרה

חמישי, 10.4.25 בשעה 20:00

קלאופטרה, בית הנסן, קומה ראשונה

טאפש מגיע לקלאופטרה להופעה מיוחדת ולהשקת מיקסטייפ חדש.
כניסה חינם בהרשמה מראש בלינק או בביו.

כניסה 18+

איוונט

הרשמה

עיצוב: Apollocrooks

Daskal Presents: NISSANU / יונתן דסקל ומוחמד אבו סלמה

גלריית בית התה, בית הנסן

רצועת לילה חוזרת בתערוכה שנייה עם דסקל, מהמוזיקאים הפעילים בסצנה המקומית אשר מוכר כאמן סולו, כחלק מהצמד The Moon ובנוסף גם כמפיק, נגן ומלחין של טובי המוזיקאים והאמנים בארץ. ביצירה NISSANU חבר למעצב התאורה מוחמד אבו סלמה, אשר פיתח שפה ייחודית ועוטפת. בואו להתהפנט ולהיסחף עם היצירה החדשה NISSANU, אשר נוצרה במיוחד עבור בית התה.

שעות פתיחה: ראשון–חמישי בשעות 17:00–23:00

הכניסה חופשית

עיצוב: Apollocrooks

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *