קוראות יקרות, קוראים יקרים,
פתיחת התערוכה ״קוד נוכחת נפקדת״ של האדריכלית והמעצבת סופי אבו שקרה, שהיתה אמורה להיערך הערב בגלריה ויטרינה במכון הטכנולוגי בחולון, בוטלה. התערוכה, שאצרה טל פרנקל אלרואי, הוצגה בעבר במוזיאון אום אל פחם. האוצרת החדשה של גלריה ויטרינה, תמר לב-און, הזמינה את אבו שקרה להציג אותה באופן מותאם לסטודנטים של הפקולטה לעיצוב. בדיווח של נעמה ריבה ב״הארץ״ סופר כי הודעה רשמית על הפתיחה ואירועים שיערכו במסגרת התערוכה הופצה לתקשורת ולקהל הרחב, אך יום לאחר הפרסום קיבלו האמנית והאוצרת הודעה על ביטול התערוכה, שמאוחר יותר הוחלפה בעדכון כי התערוכה תדחה עד כינוס ועדת התערוכות של הגלריה.
גורמים רשמיים במכון הטכנולוגי התעקשו בשיחה עם ״הארץ״ כי מדובר באילוצים טכניים בלבד, ומטעם גלריה ויטרינה אף פורסמה התנצלות רשמית על ״עוגמת הנפש שנגרמה לסופי ולטל בעקבות ההודעה המאוחרת על דחיית התערוכה״. עוד הובהר כי לוח התערוכות מושהה עד כינוס הועדה בהקדם, וכי הגלריה מקווה לקיים את כל התערוכות המתוכננות בהמשך השנה, וביניהן תערוכתה של אבו שקרה.
במערכת ״ערב רב״ התעורר וויכוח כיצד להתייחס לפרשה. מצד אחד, ההתערבות הבוטה של הנהלת המכללה מהווה הפרה חמורה של חופש אקדמי ואמנותי, שינוי הגרסאות (בהתחלה מבטלים ואז ״מבהירים״ כי מדובר בדחייה מנהלית בלבד), מעורר חשד, וקשה להתעלם מהתחושה שלזהותה הפלסטינית של האמנית היה משקל בהחלטה. מצד שני, מוסדות ציבור מנוהלים באמצעות פרוטוקולים שנועדו בדיוק כדי למנוע מחטפים, שחיתויות ופגיעה בתפקיד הציבורי של מוסדות אלו ולשמור על מנהל תקין. תערוכתה של אבו שקרה לא הוגשה לאישור ועדת התערוכות של המכון הטכנולוגי, והציפייה לאשר פרויקטים שמוצגים בשם המכון ע״י ועדה מטעמו אינה בלתי-סבירה.
עוד בערב רב השבוע:
התערוכה "כשהדברים מתפרקים" במוזיאון וילפריד ישראל בקיבוץ הזורע מציגה סימולציות אמנותיות המייצגות התפרקות חברה ומדינה. יצירות התערוכה הן חלק ממשפחת יצירות היוצרות את עצמן המוצגות בחמש תערוכות״. יאיר ברק
"רם אספה רהיט עזוב והעניקה לו חיים חדשים. הפרקטיקה הפיסולית שלה מאופיינת בשימוש ברהיטים ישנים וביכולת לקרוא אותם מחדש ולהטעין אותם במשמעות נוספת. במקרה של "Not Bad", היא מנסחת במדויק את המהות הסגולית של רהיט ומעלה על נס את הדואליות הטבועה בו: הבית מול הנדודים, היציבות מול הטלטלה". שוע בן ארי על עבודתה של תכלת רם מתוך התערוכה "זמן צהוב" בגלריה דביר
על ציפורים ואנשים ושבי ותעתועים / אידית פישר כץ
גלריה בארי, בית רומנו, דרך יפו 9, קומה 1
אוצרת: סופי ברזון מקאי
פתיחה: 7.2.25 יום שישי בשעה 11:00 | שיח גלריה: 28.2.25 יום שישי בשעה 11:00 | נעילה: 22.3.25
עיר קטנה צמחה מרצפת הגלריה. מבני פרספקס מתלכדים לרקמה עדינה, בתוכה דמויות אנושיות קטנות מימדים עסוקות בפעולות בעלות הגיון פנימי כמוס, כל אחת במרחב הזעיר שלה. וכמו בעיר רגילה, בנות הלוויה שלנו – הדרורים, נמצאות בכל מקום. ספרי עיון שונים מפוזרים בעיר הקטנה, לחלקם קוצים צומחים מהם וציפורים מתגודדות, מתות בתוכן. 'כפרים עבריים', 'הקוף העירום' של דסמונד מוריס, 'הריון, לידה ותינוק בא לעולם' משנת 1976, 'לקסיקון ציוני' משנת 1982.
האנושות מחזיקה ב-4000 שנות חומרים כתובים, במפעל האנושי הכביר שמבקש לעגן את מקומנו באינסוף. רעיונות נהגים ונכשלים, בנסיון לבאר את העולם, לחשוף אמת שתספק תשובה לשאלה המנקרת: מה אנחנו עושות כאן, בעצם, בעיר הקטנה שלנו? ציפור דרור קשורה ברגלה ל'מעבר לחירות ולכבוד', של ב.פ סקינר, מנהלת משא ומתן על חופש. במאבק על נפש האדם, הידע ששואף לשחרור מהסבל והכאוס, הופך לשבי, השמיים הם גם השתקפות בזגוגית שמתרסקות לתוכה, והמשמעות של ניתוק החוט העדין הקושר אותנו לעולם בלתי-מושלם, נותרת בלא מענה.
הדרור היא הקנרית במכרה הפחם של המין האנושי כולו. ציפור שיר שמסמנת את החיוניות של רקמת החיים שלנו. היא מציעה מפגש יומיומי וצנוע עם ההתרחשויות המקבילות שרוחשות סביבנו. יש בה נוכחות מנחמת, מזכירה שהסדר הלא ידוע הגדול שחיינו שזורים בתוכו, בכל זאת מחזיק סביב מבנים שהכזיבו, ומתקיים גם בלעדינו.
![](https://www.erev-rav.com/wp-content/uploads/2025/02/קרדיט-צילום-הדר-מיץ.jpg5_.jpg)
אידית פישר כץ, צילום: הדר מיץ
חיטין | ציקי אייזנברג
שיח גלריה: יום שישי, 7 בפברואר 2025, בשעה 10:30
אוצרת: הדסה כהן
שיח גלריה בתערוכה בהנחיית האמן והאוצרת הדסה כהן, ובהשתתפות פרופ' דוד אוחנה, היסטוריון ומחבר הספר "גם כנענים גם צלבנים: מסותיי בארץ ישראל" (הוצאת כרמל, ירושלים, 2022).
![](https://www.erev-rav.com/wp-content/uploads/2025/02/DSF0096-Edit.jpeg)
ציקי אייזנברג, מתוך "חיטין"
הגוף כמפגש רב-חושי: מיצג ומפגש אמן
בתוך: גוף.תנועה.תצריב | קיר אמן של קרולין מולר
אוצרת: לי היא שולוב
יום חמישי, 13 בפברואר, 2025 בשעה 19:00
שיחה וסיור מודרך בתערוכה עם קרולין מולר, ומיצג שנוצר בשיתוף פעולה בין האמנית לסטודנטים מהאקדמיה למוזיקה ולמחול בירושלים במסגרת השיעור "התמקדות בתנועה" (בהנחיית אילנית תדמור).
סדנאות האמנים, רח' האומן 26, ירושלים.
![](https://www.erev-rav.com/wp-content/uploads/2025/02/PXL_20250123_142543786.jpg)
שיתוף פעולה עם האקדמיה למחול- התמקדות בתנועה, בסדנאות האמנים ירושלים
סדנה מיוחדת: בטווח ראייה – דיוקנאות בהדפס עם האמנית קרולין מולר
יום שישי, 7 בפברואר, 2025 בשעה 12:30
בית הנסן
הסדנה היא חלק מאירועי התערוכה גוף.תנועה.תצריב (אוצרת: לי היא שולוב) שנפתחה בחודש שעבר בסדנאות האמנים בתלפיות. הפרויקט מוצא ייעוד חדש לחומרים יומיומיים, כמו פחיות אלומיניום, כלוחות ליתוגרפיים, ומזמין אותנו לחשוב שוב על פסולת מתוך אפשרות שבה תושייה הופכת הן לגורם מתווך והן למשמעות. הטבע הארעי של חומרים אלו מהדהד את הזמניות שלנו עצמנו, מעודד מודעות עמוקה יותר לאופן שבו אנחנו מתקשרים עם הסביבה.
הסדנה, בהובלת האמנית קרולין מולר, מתאימה למבוגרים ולילדים מגיל 12 ומעלה, ובה אפשר להתנסות בהדפס של דיוקנאות על גבי פחיות משומשות מאלומיניום.
![](https://www.erev-rav.com/wp-content/uploads/2025/02/caro.jpg)
קרוליין מולר
בית הקפה של משק עפאים בבית הנסן מרחיב את פעילותו
ויהיה פתוח מ-8:00 ועד 21:00 בימי השבוע, ומ-8:00 עד 14:00 בימי ו׳
בנוסף, בית הקפה יארח סדרת מפגשים ספרותיים בשיתוף פעולה עם ״אלול״. ברביעי הקרוב, 5.2.2025, בשעה 19:00 יתקיים מפגש מילולי ומוזיקלי עם הדרה ארדי לוין, בעקבות ספרה החדש, ״היום שאחרי״.
הכניסה חופשית בהרשמה מראש בקישור
![](https://www.erev-rav.com/wp-content/uploads/2025/02/משק-עפאים-בבית-הנסן-2.jpg)