קורסי אמנות חדשים בבית לאמנות ישראלית
לדעת ציור – דרכים לקריאת ציור
מרצה: יונתן הירשפלד
אורחים: פרופ' דרור בורשטיין, ד"ר דיויד גרייבס, ארם גרשוני, רוני טהרלב
דרכי התבוננות בציור; כתיבה פרשנית, טכניקות פרשניות, פילוסופיות, פסיכואנליטיות, ועוד. כולל מיצג מיוחד.
נגד הרוח – עימותים תיאולוגיים באמנות ישראלית
מרצה: יונתן אמיר
אורחים: אתי אברג'ל, אסי משולם, ד"ר גדעון עפרת, נירה פרג
סוגיות של דת וחילון באמנות הישראלית, באמצעות דיון במושגים כמו קדושה, כפירה, מסורתיות, הגוף, הנשגב ועוד.
בתוך הבית, בין חפצים – מעמד הפנים והחפץ באמנות הישראלית
מרצה: טלי תמיר
אורחים: יאיר גרבוז ויצחק ליבנה
מוטיב הטבע הדומם באמנות הישראלית ומעמדו המשני ביחס למושג הנוף והמרחב.
צילום מושגי בישראל בשנות ה־2000
מרצה: יאיר ברק
אורחים: יעל אפרתי, מיכל בראור, אורי גרשוני.
הצילום האמנותי בשני העשורים האחרונים, תוך מיקוד המבט באמנים שעבודתם נמצאת על גבולות הצילום המסורתי.
סמינר קונפליקט – פדרציה או בלקניזציה
מנחים: גלית אילת, ארזן שקולולי (קוסובו)
אורחים: גרנטינה קראיה, אבי לובין, חנא קובטי.
הפרקטיקות שנוקטים אמנים, אוצרים ומוסדות אמנות בזמנים של קונפליקט, מלחמה ומשטרים אוֹטוֹרִיטָרִים.
לפרטים נוספים ולהרשמה: https://israeliart.co.il/semester-c-2023
יום עיון במסגרת פסטיבל הדפס מקומי עכשווי
הגלריה החדשה סדנאות האמנים טדי
חמישי, 20.4.23 בשעות 10:00–16:00
ארבעה מרכזי אמנות בירושלים – סדנת ההדפס ירושלים, הגלריה החדשה טדי, גלריה ברבור, הגלריה החברתית של מוסררה, בית הספר לאמנות ולחברה – משתפים פעולה ביצירת חמש תערוכות המבקשות להציג תמונת מצב של ההדפס העכשווי בארץ.
מדיום ההדפס חוצה הגדרות ופרקטיקות ומשלב ידע טכני עם אפשרויות ביטוי ייחודיות, הנעות בין ציור, רישום, פיסול וצילום, בין דימוי חזותי לטקסט, בין חד־פעמיות לריבוי, בין שליטה למקריות. היום, מדיום ההדפס מהווה מוקד משיכה לאמנים צעירים וותיקים מתחומים רבים, והיצירות הנוצרות באמצעותו הן חלק בלתי נפרד משדה האמנות העכשווי. התערוכות במסגרת הפסטיבל להדפס מקומי עכשווי מציגות עבודות שנוצרו בשנים האחרונות בטכניקות הדפס מגוונות – תחריט, תצריב, הדפס רשת, חיתוך עץ, מונוטייפ וטכניקות הדפס צילומיות – לצד עבודות אחרות, שהתפתחו מעולם ההדפס ותהליכיו, עבודות המרחיבות את הגדרתו.
ארועים קרובים בסדנאות האמנים בתלפיות
קרולין מולר / "מה שנותר הוא קו המקווה למצוא היגיון במה שהוא עוקב אחריו"
קיר אמן
פתיחה: רביעי, 19.4.23 בשעה 19:00
אוצרת: נינו ביניאשוילי
קרולין מולר עוקבת אחר תהליך חוזר ונשנה של סיפור סיפורים. היא מתעניינת ביצירת מאגר של רגעים חולפים, היכולים ללכוד סוגים של מראות וחוויות שהן ארעיות, אך מעצבות במקרים רבים את הבנתה לגבי המקומות שבהם היא חיה.
בפרויקט זה, לוחות פרספקס קטנים (5 ס"מ על 8 ס"מ) הם הקנבס שבו מתמקדת מולר באדריכלות האורבנית ברחוב מרדכי היהודי בירושלים. עקבות של אינטראקציה אנושית ולא אנושית נלכדים בציורים. כל תמונה שנחרטה ישירות על הלוח מזמינה את הצופים ללכת בעקבות הקו, ומקווה לאייר סיפור מתוך הדומם. ניתן לראות כל לוח בודד כדף בספר הסקיצות שלה, שהופך בעצמו לאוסף של סצנות מחיי היום יום בירושלים. עבודתה מבקשת מהקהל להתמקד בדרכים שבהן אנשים חיים בעיר על ידי עיסוק בסביבתם, ולפנות מקום לסיפורים הקטנים העולים מתוך הנוף האורבני.
תערוכות ממשיכות:
"מרכז העיר פינת לב הבית" / תמר שפר
תערוכת יחיד
באוצרות עירית כרמון פופר
"קנקנים, סירים וכדים" / קוצ'ינטה
נעילה: 14.4.23
מפגש ת(א)עשיה #112 עם ענת לידרור / "על אמנות, חיים משותפים ואמנות מעורבת"
רביעי, 19.4.23 בשעה 20:00
סטודיו פתוח: האמנית הסרבית מיליצה דוקיץ' מזמינה אתכם.ן ללמוד על תהליך היצירה שלה ולקחת חלק פעיל ביצירת אמנות קולקטיבית.
הסדנה תימשך עד יולי. אתם.ן יכולים להצטרף רק פעם אחת או ברציפות. זה בחינם, רק צריך למלא את טופס ההרשמה. תאריכים ושעת המפגש ייקבעו בתיאום עם האמנית.
אמן אורח:
אנחנו שמחות לברך את חוזה עבאד לורנטה (ספרד) על הצטרפותו לתכנית שהות אמן אורח בסדנאות האמנים.
לורנטה יעבוד על הפרויקט "הענקת לו שם"; מחקר מבוסס פרקטיקה על קליגרפיה עכשווית ושמות מקומות.
"טיפול תקופתי" / שיר סניור וקרן קינברג
בית הנסן
פתיחה: שישי, 21.4.23 בשעה 12:00
נעילה: 2.6.23
עם בוא האביב, הגיע העת לטיפול התקופתי של רצפת האבן בבית הנסן. מכונות גמלוניות, שיוצרו על ידי המעצב שיר סניור והאדריכלית קרן קינברג, ממלאות את החלל. המכונות הופקדו על ניקיון אבני הגלריה, עוצבו במיוחד עבור משימה חשובה זו ומלטפות בהתמדה ובנחישות את האבנים. התנועות החזרתיות והקפדניות של חבורות המקלונאים המתכתיים מזכירות להקות חרקים או לחילופין כוריאוגרפיה רובוטית מתקדמת. הפעולה פשוטה: לגעת באבן, לטפל בה, לנקות אותה. הליטוף האינטימי מקלף שכבות של אבק וזמן, מעלה שרידים של חומרים אורגניים מיקרוסקופיים. עם כל שכבה שנגרעת, מנופים החוצה גם רבדי ההיסטוריה המורכבים של המקום.
מאז ומעולם ספגה האבן בדממה את הסיפורים שסיפרנו עליה, ובפרט האבן הירושלמית. מאבן השתייה ועד אבני הכותל, האבנים בירושלים היו תמיד גדולות מסך הישות החומרית שלהן, רוויות בתשוקות, סיפורים וטקסים. התערוכה החדשה בבית הנסן חוגגת את רצפת האבן, אותן אבנים שנשחקו במהלך 135 השנים האחרונות, הוחלקו על ידי שימוש רציף במבנה ואין־ספור רגלי מבקרים שדרכו עליהן. בהמשך לעבודתם "בזמן נוגע", שהוצגה בשבוע העיצוב ירושלים 2022, סניור וקינברג ממשיכים ליצור כחלק ממחקר המתבונן ומגיב על (ודרך) האבנים של מחוז ירושלים.
באירוע הפתיחה תתקיים שיחה בין היוצרים ובין האדריכל וחוקר התרבות ייטב בוסירה. בין השאר, בוסירה חוקר את חשיבות האבנים בירושלים. השיחה תתמקד ברעילות האבן, ובשאלה מתי כבר לא ניתן לנקות יותר את ההיסטוריה החומרית.
קרדיטים תערוכה:
עיצוב גרפי: חן וינר ודר לאור
ייעוץ אמנותי: גיא גולדברג וקארין שבתאי
ערב רב מודפס
לאחר הצלחת הגיליונות הראשונים משנת 2021, גיליונות 3 ו־4 של כתב העת ״ערב רב״ ראו אור בסתיו–חורף 2022. כל גיליון כולל מאה עמודים של מאמרים מקיפים ויצירות אמנות, ומשלב בין חומרי ארכיון ומאמרים חדשים שנכתבו במיוחד עבור מהדורת הדפוס ומתפרסמים לראשונה.
בין הכותבות.ים: בארי שוובסקי, חנה פרוינד־שרתוק, עלמה יצחקי, נעה מורדוך־סימונסון, קרן גולדברג, גליה יהב, רות מרקוס ורותי חינסקי־אמיתי, יונתן אמיר, יהושע סימון, סלבה גרינברג ורונן אידלמן.
אמניות.ים: מיכל בר־אור, ורד נסים, אסף גרובר, אדגר דגה, חביב קפצון, אריאלה שביד, רועי ויקטוריה חפץ, מיכל היימן, רעיה ברוקנטל, וכן פרויקט מיוחד של מערכת ערב רב בעזרת תוכנת הבינה המלאכותית DALL-E.
הגיליונות נמכרים במחירי עלות, וכל הזמנה מחזקת את האפשרות להמשיך את הפעילות גם בעתיד.
להזמנת הגיליונות במשלוח בדואר או באיסוף אישי: https://www.erev-rav.com/print
קובי לוי בלשם שמיים
הוא מעצב העוסק במיתוג אורבני ומייסד של סטודיו הליגה. בעשרים השנים האחרונות עבד עם רשויות מקומיות ויצר עבורן שילוט הכוונה ומידע, וכרזות שכיסו אתרי בנייה. במקביל הוא עובד עם להקות מחול, פסטיבלים רב־תחומיים ומוזיאונים, ומעצב תערוכות וקטלוגים של אמני אוונגרד.
קוראים לו קובי לוי והוא האורח בלשם שמיים – פודקאסט התרבות של בית הנסן ומגזין ערב רב