קול קורא – שבוע העיצוב ירושלים 2023: "שקר וכזב"
שבוע העיצוב ירושלים 2023 מבקש לבחון את תפקידו.ה של המעצב.ת ופעולת העיצוב בתרבות העכשווית דרך מבט אקטואלי על תעתוע. תוך התבוננות מפוקחת על כליו המניפולטיביים של עולם העיצוב והמציאות שהם מעצבים, נבקש להציג עבודות החוקרות את חשיבותן של אשליות, עבודות שמסתירות ומרמות, שבוראות מציאויות מקבילות, וכן יצירות העוסקות בגילוי ובודקות את האפשרות של אמת ואותנטיות, למרות השפע בשקר וכזב.
נדמה שלא רק השקר מתעתע בנו, אלא גם האמת. עכשיו יותר מאי־פעם אנו חווים את המציאות דרך שלל תרגומים ועיבודים, פלאים מעשי יד אדם. אנו מתמצאים במרחב הבנוי על־ידי מערכות שילוט והכוונה מתוכננות מראש. היצע המותגים מאפשר לנו להחליף זהויות ועמדות בקצב מסחרר. ברשתות החברתיות אנו עוטים על עצמנו פילטרים ובזום אנו מתהדרים ברקעים ממקומות רחוקים. את האוכל שלנו אנו צורכים באריזות פסטורליות, וטכנולוגיות מתקדמות – בקופסאות שחורות. השקר, יש בו חן. האשליה מהפנטת, נעימה ומנחמת, מאפשרת לחלום. במערכה שבין אמת ושקר, בין יופי וכיעור, האם העיצוב במהותו אינו אלא אחיזת עיניים והמעצבים אמני אשליה?
אנו ניצבים בפני העידן הדיגיטלי כעדים משתתפים במהפכת המידע, ונדמה שחלק מהותי מחיינו נחווה כערעור מקיף של אמון, אותנטיות ואמת. פייק־ניוז, דיפ־פייק, דימויים מזויפים, דיסאינפורמציה – כל אלה הן תופעות שגורות בסדר היום של כולנו. בעוד שחלק גדול מעולם השקר והתעתוע מתקיים ברשת, הוא גם מוקרן מהמסך כלפי חוץ. עידן הפוסט־אמת כבש את המציאות הדיגיטלית והאנלוגית כאחד, והוא מתאפיין לא רק בוויתור מראש על חיפוש אחר האמת, אלא גם בתחושה שאפילו אם היא תימצא, לא ברור מה יהיה ערכה. בעידן זה, האשליה מוכיחה את יעילותה הכלכלית, החברתית והפוליטית בכל יום מחדש.
על הציר שבין מציאות לבדיה, עבודת המעצב נעה בין שני הקטבים; בצד האחד הציפייה למופע ראווה מרהיב, הכמיהה הבלתי פוסקת ליופי והמוטיבציה לייצר חשק לטובת מקסום רווחים. בקצה הנגדי, מעשי עיצוב עוסקים יותר ויותר ביצירת שקיפות, בניית אמון ולקיחת אחריות. בכל צד שאליו יפנה, ירתום המעצב את כליו המניפולטיביים לפעולה; הדמיות ומודלים כדי לשכנע ברעיון ולהעביר מסרים, ואפקטים ומניפולציות על חומר כדי לגרות את חושינו, לשבח את המציאות ולהשפיע על המצב הטבעי של הקיים.
במשחק המתמשך בין כיסוי וגילוי, מתי אנו מתענגים על היופי המנחם של האשליה ומתי אנו מבקשים לחשוף את האמת? מדוע אנו בוחרים לספר סיפורים מזויפים, ולמה בכל זאת אנו נמשכים לסיפורים אמיתיים?
בעתיד שבו ה"ממשי" אף הוא סוג של פנטזיה, של מציאות מדומה ומרובדת, של בינה מלאכותית שיכולה לעצב ללא יד ועין אנושית, על אילו מיומנויות נכריז בלעדיות? אילו התמחויות חדשות נפתח ואילו נשמר? האם על המעצב להתמסר למעשי הקוסמות והפלא שהמרחבים הדיגיטליים מאפשרים, או שמא עליו להישיר את מבטו אל החומרי, המקומי והמוחשי?
לוחות זמנים:
הגשה: מועד אחרון להגשת הצעות לקול הקורא: 1.2.23 בשעה 12:00
שלב ב': הודעות על מעבר לשלב דיון עם צוות האוצרות: 20.2.23
תשובה סופית: העבודות הנבחרות יזכו למימון ותצוגה בשבוע העיצוב שיתקיים ביוני 2023
להגשה ופרטים נוספים: www.jdw.co.il
על שבוע העיצוב ירושלים:
שבוע העיצוב ירושלים, פרויקט הדגל של בית הנסן, מתקיים משנת 2011 כאירוע העיצוב הציבורי הגדול והמשפיע בישראל. הוא מכיל ערב רב של אירועים, מופעים ותערוכות עיצוב מקומיות ובינלאומיות.
בית הנסן מקיים ומקדם עשייה רבה ומגוונת לקידום תחום העיצוב בירושלים בפרט ומעצבים ישראלים בכלל. מדי שנה שבוע העיצוב מתמקד בתמה מרכזית הבוחנת סיטואציות ירושלמיות וישראליות ייחודיות, הרלבנטיות גם לעולם כולו. זאת, מתוך מחשבה שהנוף התרבותי הייחודי בישראל הופך אותה למעין מעבדה חיה של נושאים גלובליים בוערים, ומתוך אמונה כי על עיצוב להגיב לנושאים אלו. מדי שנה מוזמנים מעצבים ומעצבות, בודדים וקבוצות משלל דיסציפלינות, להשתתף, לפתח פרויקטים ורעיונות חדשים ולהגיב בדרכם לתמה השנתית.
שבוע העיצוב הוא יוזמה של משרד ירושלים ומורשת ושל הרשות לפיתוח ירושלים, והוא מתקיים בניהול בית הנסן וחברת רן וולף.
צוות שבוע העיצוב ירושלים 2023:
ניהול כללי ותוכן: סמדר צוק ורן וולף, חברת רן וולף
אוצרות: דנה בן שלום וד"ר ג'רמי פוגל
ניהול אמנותי: סוניה אוליטסקי