״מה אומרים העצים״ / אולגה קיסלבה – בין אמנות למדע
Listening to Trees Across the Jordan River
Olga Kisseleva – Between Art and Science
מוזאון הנגב לאמנות, באר שבע
פתיחה: 19.12.19
נעילה: מרץ 2020
אוצרת: דליה מנור
האמנית הבינלאומית אולגה קיסלבה (ילידת סנט-פטרסבורג), ראש המכון הבינלאומי לאמנות ומדע ופרופסור לאמנות עכשווית באוניברסיטת הסורבון בפריז, מציגה עכשיו בארץ פרק מהפרויקט שלה EDEN (אתיקה-קיימות-אקולוגיה-טבע).
בעקבות החייאת זנים נכחדים ובאמצעות מחקרים מדעיים, קיסלבה מפתחת פרשנות אמנותית לתפישה חדשה, לה היא קוראת "ידע עתידי עתיק": ניתוח המורשת התרבותית העתיקה של היחסים בין האדם לבין צמחים, ובמיוחד עצים, תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות כדי לקדם תקשורת עם עולם הצומח ולאפשר לבני האדם להבין כיצד עצים מתקשרים עם סביבתם.
התערוכה במוזאון הנגב לאמנות מתמקדת בנסיונות שנעשים באזור הערבה וים המלח להחיות עצים עתיקים ובמעקב אחר עצים השולחים מסרים שמתורגמים בעזרת רשת תקשורת לביטויים חזותיים ומילוליים.
אירועים מיוחדים:
חמישי, 19.12.19 בשעות 10:30-17:00' מוזאון הנגב לאמנות
לרגל פתיחת התערוכה יתקיים סימפוזיון בינלאומי "אמנות וביולוגיה: נקודת מפגש"
ההשתתפות ללא תשלום, אך נדרשת הרשמה מראש בטלפון 08-6993535
משתתפים:
פרופ' אריאל נובופלנסקי, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב; ד"ר סימביקה (סו) פרומין, אוניברסיטת בר-אילן; ד"ר איליין סולוווי, מכון הערבה ללימודי הסביבה; ליליה צ'אק, אוניברסיטת סורבון; פרופ' אולגה קיסלבה, אוניברסיטת סורבון; ד"ר דליה מנור, מוזאון הנגב לאמנות; ד"ר איה לוריא, מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית; פרופ' איליה רודוב, אוניברסיטת בר-אילן
הסימפוזיון יתקיים באנגלית
בסיום הסימפוזיון תיפתח התערוכה ויתקיים סיור מודרך בתערוכה עם האמנית
יום שישי, 20.12 בשעה 12:30
ארטפורט, רח' העמל 8, תל אביב
הרצאת האמנית בנושא פרויקט עדן – בשיתוף מוזאון הנגב לאמנות
West Street / תערוכת יחיד חדשה לאמנית אביטל בורג
בקיר האמנות יציג צוקי גרביאן
גלריה שכטר, שלוש 42 פינת דרך אילת, תל אביב
פתיחה: חמישי, 19.19.19, בשעה 20:00
שיח גלריה: 3.1.20 בשעה 12:00
נעילה: 30.1.20 בשעה 20:00
בתערוכה West Street מציגה אביטל בורג ציורי שמן חדשים מהשנים האחרונות. בעבודות אלה משכללת האמנית את עיסוקה הממושך בציורי דיוקן עצמי וטבע דומם, בפרט פרחים וקופסאות קרטון. הדימויים, אם הם דיוקן או זר פרחים, תופסים כמעט את כל שטח הציור, ופרטים נוספים מופיעים במשורה. אלה ציורים תבליטיים, שכמו מתפקעים מתוך הקנבס לתוך חלל הגלריה.
בקיר האמנות מציג צוקי גרביאן
לעמוד האירוע בפייסבוק
שעות פתיחה חדשות בשבת!
ראשון-חמישי בשעות 09:00-17:00, שישי בשעות 11:00-13:30, שבת בשעות 13:00-16:00
קול קורא לפקטורי # 7 | מוזיאון חיפה לאמנות
"פקטורי" הוא אירוע בינתחומי של אמנות חיה המתקיים עם פתיחת תערוכה חדשה במוזיאון חיפה לאמנות. אנו שמחים להזמין יוצרים ויוצרות מתחומי המופע והבמה השונים להציע עבודות לאירוע שיתקיים במסגרת אשכול התערוכות "עושות היסטוריה – פמיניזם בעידן הטרנס־לאומיות״. במוקד אשכול תערוכות זה עומדת השאלה: האם אחרי מאבק פמיניסטי ממושך אכן התרחש מהפך בתפקידי המינים המסורתיים במרחב הפוליטי?
האשכול מבקש להציג את הדרכים בהן מייצרות האמניות מרחבים חדשים של חירות, ומציע סולידריות נשית כאפשרות לפעולה פוליטית. האמניות המשתתפות באשכול זה מציגות שיח מורכב העוסק בעולמן של נשים בזיקה למרחבים גיאוגרפיים, תרבותיים ונפשיים שונים ומרבות לעשות שימוש בגופן הפרטי ובהיסטוריות האישיות שלהן כחומרי גלם.
לצורך האירוע אנחנו מחפשים עבודות מיצג, מחול, סאונד, תאטרון ועבודות המאתגרות את קווי הגבול בין התחומים הללו, שיהיו מבוססות על התרחשות מול או בשיתוף הקהל.
על העבודות לקיים קשר ישיר עם אשכול התערוכות "עושות היסטוריה – פמיניזם בעידן הטרנס־לאומיות". קשר זה יכול להתבטא בתגובה לעבודה מסוימת או לנושאים בהם עוסק האשכול.
להלן נושאים שאפשר להגיב אליהם:
האתגרים העומדים בפני הפמיניזם העכשווי, הקטגוריה "נשים" כזהויות מורכבות שאינן חד משמעיות, הצעות לפלטפורמות אקטיביסטיות המאפשרות לקיים דיאלוגים משמעותיים בין קבוצות ולגבש ידע פמיניסטי חדש.
ניתן לשלוח הצעות לעבודות קיימות ולעבודות בתהליך עד לתאריך 31.12.19 לכתובת: Factory@hms.org.il
אורך המופעים לא יעלה על 15 דקות.
*לעבודות שתבחרנה יקצה המוזיאון תקציב לפי שיקול דעתו ולפי היקף הפרויקט.
על ההצעות לכלול:
- תיאור קצר של העבודה: עד חצי עמוד
- תיעוד העבודה: וידאו + תמונות
- קורות חיים אמנותיים של היוצר/ת הכוללים ניסיון רלוונטי
- מפרט טכני של המופע
- עלות המופע
- פרטי יצירת קשר
ועדה מקצועית מטעם המוזיאון תבחר את העבודות המתאימות לפקטורי לפי שיקול דעת חבריה. תינתן עדיפות לאמנים מחיפה והאזור. המוזיאון אינו מתחייב למספר מסוים, או בכלל, של עבודות שיוזמנו להשתתף בפקטורי 7.
האמנים אשר יבחרו יידרשו לחתום, כתנאי להשתתפותם באירוע, על הצהרה כי הם בעלי זכויות היוצרים לכל מרכיבי העבודה שיציגו, או שקיבלו אישור בכתב מבעלי זכויות היוצרים. בנוסף האמנים יתבקשו לבוא לפגישת היכרות במוזיאון עם הצוות המנהל את פקטורי 7 וסיור בחללי התערוכה.
הקרנת הסרט ״Sauti״ ושיחה עם האמנית האוגנדית ד"ר ליליאן נבולימה
הגלריה החדשה סדנאות האמנים אצטדיון טדי שער 22
חמישי, 19.12.19, בשעה 19:00
הגלריה החדשה סדנאות האמנים טדי ומרכז קוקודי לדיאלוג תרבותי קוסמופוליטי שמחים להזמינכם להקרנת הסרט "Sauti" ("קול" בסוואהילית) ולשיחה עם האמנית ד"ר ליליאן נבולימה, במסגרת התערוכה "דיסאוריינטציה", המוצגת בימים אלו בגלריה החדשה אצטדיון טדי, ובמסגרת אירוע מאסטר קלאס 2019.
״Sauti״ מספר את סיפורן של חמש נשים צעירות שהגיעו למחנה הפליטים צ'נגוואלי באוגנדה בילדותן. הסרט עוקב אחר התבגרותן, בחירותיהן וניסיונותיהן להגשים את חלומן לעתיד מחוץ למגבלות הפליטות במדינה מתפתחת. לאחר הסרט תתקיים שיחה עם ליליאן נבולימה, אמנית אוגנדית פעילה ומוכרת, שתספר על עיסוקה הנרחב בצורות פיסוליות ביחס לנשיות, מיניות, איידס והגירה.
הקרנת הסרט מתאפשרת הודות לנדיבות ושיתוף הפעולה של חברת "ניני הפקות".
למידע על התערוכה דיסאוריינטציה: https://www.thenewgalleryteddy.com/disorientation
* הסרט יוקרן בשפה האנגלית (ללא כתוביות בעברית)
*הדיון יתקיים בשפה האנגלית
״ששכחנו מהגשם״ / איתמר מנדס פלור
מרכז לאמנות ומחקר מעמותה
בית הנסן, מרכז לעיצוב, מדיה וטכנולוגיה
פתיחה: מוצאי שבת, 21.12.19, בשעה 19:30
נעילה: 7.2.20
אוצרות: סלה-מנקה
״ששכחנו מהגשם/ אנחנו נזכרים רק כשיורד גשם/ ואין כבר טעם לגלות את הנשכח/ ולסבול מחסרונו״.
ז׳ואאו דלגדו
״ששכחנו מהגשם״ היא תערוכת היחיד הראשונה של איתמר מנדס-פלור. נקודת הפתיחה הרעיונית והפיזית של התערוכה היא בורות המים בבית הנסן בירושלים, ששימשו בשנותיו הראשונות מקור מים חיים לטיפול בחולים ולהשקיית העצים והצמחים במשק האוטרקי של בית החולים למצורעים (Jesus Hilfe). התערוכה הופכת את חללי מרכז מעמותה למעבדה של מחקר אמנותי על הקשר בין מים, פיסול קינטי, מנגנונים מכניים ואור. עבודותיו של מנדס-פלור בעלות ממד פרפורמטיבי של התפתחות בזמן. בתערוכה נבחנות המשיכה והדחייה בין אבן ומים; ההתנגשות בין השניים יוצרת רגעים של גילוי אסתטי המתייחסים להיותם חומרי יסוד במבנה של בית המצורעים לשעבר. חומרים אלה, ששימשו לריפוי, להשקיה, לטהרה ולהגנה, היו גם מקור למיתוסים שונים. מנדס-פלור מנתק אותם מהקשרם הטבעי כדי לבנות מציאות פואטית חד-פעמית.
בפתיחת המעבדה-סטודיו-תערוכה נחשף בפני המבקרים עולמו של אמן, חוקר וממציאן. עבודות קודמות, סקיצות, עבודות בתהליך, רישומים וציורים של מנדס-פלור פזורים בחללים החומקים מהגדרת המושג "תערוכה".
"ששכחנו מהגשם" ממשיכה את שיתוף הפעולה של מנדס-פלור עם קבוצת סלה-מנקה, שיתוף פעולה אשר התחיל בשנת 2011 בשהות האמן שלו במרכז מעמותה בעין כרם. מאז השתתף מנדס-פלור בעשרות פרויקטים שאצרה הקבוצה, ובמסגרתם בלטו עבודותיו בפואטיות שלהן ובשילוב בין טבע, מגע אנושי ומנגנונים מכניים.
שעות פתיחה המרכז לאמנות ומחקר מעמותה:
שלישי-חמישי בשעות 14:00-18:00, שישי בשעות 10:00-14:00
תערוכת ״לחם ושושנים״ 14
מכירת יצירות אמנות למען פרויקט "נשים, עבודה וקיימות"
גלריה המקרר, רח' החשמונאים 90 תל אביב
19-21.12.19
אירוע פתיחה: חמישי, 19.12.19, בשעה 19:00
מזה 14 שנים מקיימים ארגון העובדים מען ועמותת סינדיאנת הגליל תערוכה שנתית של מכירת יצירות אמנות, שהכנסותיה מוקדשות לפרויקטים המקדמים ומעודדים יציאת נשים מהמגזר הערבי לשוק העבודה. בתערוכה, אשר תתקיים השנה בין התאריכים 19-21 לדצמבר ותיפרש על מתחם גלריית המקרר ברחוב החשמונאים בתל אביב, יוצגו עבודות שנתרמו לטובת קידום תעסוקת נשים ערביות בישראל על ידי מעל 400 אמנים. במהלך התערוכה יתקיימו מספר אירועים במתחם.
בין מאות האמנים שעבודותיהם יוצגו ויוצעו למכירה גם כמה שמות בולטים, בהם: מיכל נאמן, ראידה אדון, כרם נאטור, זויה צ'רקסקי, נטליה זורבובה, דוד עדיקא, אשרף פואחרי, גלעד אפרת, מיכל הלפמן ועוד.
מאות אמניות ואמנים, יהודיות/ים וערביות/ים, צעירות/ים וותיקות/ים, רבים מהשורה הראשונה של עולם האמנות בישראל, תרמו במשך השנים יצירות לתערוכה. הכסף הנאסף ממכירת עבודות האמנות מסייע להוצאתן של מאות נשים ערביות מדי שנה ממעגל העוני ושילובן במקומות עבודה הוגנים. התערוכה זוכה לתמיכה מציבור שוחרי האמנות בארץ, שמחדש מדי שנה את מחויבותו ואת תמיכתו באמנות המשולבת עם מעורבות חברתית.
כבר כעת מתקיימת דרך אתר התערוכה מכירה מוקדמת של העבודות. ניתן לצפות בעבודות באתר המתעדכן באופן יומיומי: breadandroses.org.il
התערוכה פתוחה לקהל הרחב במהלך כל סוף השבוע במועדים:
חמישי בשעות 19:00-22:00, שישי בשעות 09:00-15:30, שבת בשעות 10:00-22:00
מחיצה / תערוכה זוגית קרן גלר ורון וינטר
גלריה חנינא, מקום לאמנות עכשווית
פתיחה: שישי, 20.12.19, בשעות 11:00-15:00
נעילה: 11.1.20
אוצר: יהונתן ה. משעל
מחיצה על ידי פיל היא פרקטיקה של עינוי והוצאה להורג פומבית שהייתה נהוגה במשך 4,000 שנה ביבשת אסיה, החל מהודו דרך ארץ ישראל ועד קצוות האימפריה הרומית. הפיל, מכשיר ההרג, היה מאומן להניח את רגלו הענקית בעדינות על ראשו של הנידון. בשלב זה, מאשימי הנידון הורשו להסתכל אל מתחת לרגלו של הפיל, כדי לאשר את זהות המואשם, אשר כחלק מהטקס הציבורי צרח והתחנן בפני המאשימים שיחזרו בהם. לאחר שהזיהוי אושר, ה״מאהוט״ – מאמן הפיל – נתן את פקודתו והפיל לחץ את רגלו מטה בכוחו העצום, רמס ופיצח את גולגולתו של הנידון למוות עד להשחתה מלאה. הפיל, שאומן היטב, ידע לציית למאלפו והיה יכול לגרום למוות מהיר או לעינוי מתמשך, בהתאם לעונש הנבחר.
שיטות המחיצה על ידי פיל היו מגוונות והשתנו לפי האזור הגאוגרפי. לעיתים אולץ הנידון לשכב על הקרקע ולהביט בפיל מגיע ממרחק גדול כשרגליו הולכות ומתקרבות. רשומות מאזור אחד מגלות שהנידון למוות היה נקבר עד צוואר והפיל היה דורך על ראשו. באזור אחר היה הנידון מוכנס לשק קנבס כדי להסתיר מפניו את העומד לקרות, את העיתוי של הרגע המכריע, והפיל היה דורס את השק ומשטח אותו כשהמוצא להורג נמצא בתוכו.
התערוכה הזוגית ״מחיצה״ היא תוצאה של שיתוף הפעולה בין אמנית ואמן: קרן גלר – אמנית וידאו, פיסול ומיצב, ורון וינטר – צייר, ומתייחסת אל המנגנון, הכלי וההפקה של שיטת הענישה ההיסטורית ״מחיצה על ידי פיל״ ואל אופני התנהגות אנושית.