כתבה ראשונה בסדרת כתבות שנכתבת בשיתוף פעולה עם עמותת בר-קיימא לתרבות ובתמיכת הרשות לפיתוח ירושלים
על ארבעת חלונות הזכוכית הגדולים בכניסה לגלריה ברבור נישא רישום גדול במרקרים שחורים, שנראה כי נעשה בתנועות זריזות ורחבות. כששואלים מגלים שמדובר בכמה רישומים שנוצרו במהלך 24 שעות השהות של אניעם דרעי בתוכנית הרזידנסי ברבור B&B, שמתקיימת זה שלוש שנים. הרישומים על החלונות הם עוד סימן לנוכחותם המצטברת של היוצרים בתוכנית, המזמנת מצד אחד חיבורים שאינם מובנים מאליהם, שנוצרים בספונטניות ובזמן קצר – ומצד אחר, עובדים יחד באופן אלגנטי ונהיר ומקנים תחושה שנאצרו מראש, ולא כתגובה מקרית.
מחמשת המייסדים שהקימו את הגלריה לפני 12 שנה מתוך רצון להישאר בירושלים נותרה רק מאשה זוסמן. החברים מתחלפים, והגלריה נשארת אותה גלריה. במשך רוב שנותיה התקיימה הגלריה במסגרת המינהל הקהילתי של השכונה, וכיום היא פועלת באופן עצמאי ובסיוע של עמותת בר-קיימא, הפועלת לצמצום נזקי הביורוקרטיה ופיתוח יוזמות אמנות ותרבות בירושלים.
"השתתפתי בדיון שהתייחס, בין היתר, לגלריה שהיתה פה במינהל הקהילתי בשנת 2014, אז עוד הייתי סטודנטית בבצלאל", מספרת הדס אמסטר, מחברות הגלריה. "אני חלק מהציבור בעיר ובשכונה הזאת. יש נטייה לפעמים להתייחס לסטודנטים בירושלים כמין אורחים לרגע, שעוזבים עם סיום התואר. בתור סטודנטית שעומדת לסיים את לימודיה וחושבת על עתידה המקצועי, גלריה ברבור היא מוסד משמעותי עם קהילה עוטפת, וקיומה מאפשר לי להישאר בעיר בלי לוותר על עשייה והתפתחות אמנותית".
יחסיה של הגלריה עם עיריית ירושלים מורכבים. כידוע, העירייה דרשה מהגלריה להתפנות בעקבות אירוע של ארגון שוברים-שתיקה שאירחה בפברואר השנה. לאחר שהתברר כי דרישת העירייה להתערב בתכנים המוצגים בגלריה אינה חוקית, בחרה העירייה לפתוח בהליכים משפטיים מול הגלריה. עד להכרעת שופט הגלריה ממשיכה את פעילותה כרגיל, הכוללת גינה קהילתית, סדרת ערבי סאונד אקספרימנטלי ("האזנות סתר"), חוג ציור לקשישות שמתנהל בה מאז הקמתה ומגוון רחב של אירועים, סדנאות, מפגשים קהילתיים ועוד.
את ברבור B&B החלו חברי הגלריה בשנת 2015, לציון עשור להקמת הגלריה. זוהי תוכנית רזידנסי המארחת במהלך חודש יולי שורה של אמנים, כל אחד ל-24 שעות. התוכנית מציעה, כפי שמשתמע משמה, מיטה ללילה וארוחת בוקר נוסף לחלל גלריה/סטודיו. הגלריה פתוחה לקהל במהלך הפרויקט בשעות הפתיחה הרגילות שלה, 20:00–16:00, והאמנים מוזמנים להשאיר את הדלתות פתוחות או סגורות לפי העדפותיהם בכל שאר זמן השהות שלהם.
לכל האמנים קשרים ישירים ועקיפים עם הגלריה ועם ירושלים, אבל ניכר שהגלריה עשתה מאמץ ליצור רשימת אמנים מגוונת ככל הניתן. עד היום השתתפו בתוכנית אמנים צעירים ובוגרים טריים של בתי-ספר לאמנות ובהם רוני דורון ויסמין כספין; בוגרות תואר ראשון בבצלאל שהתארחו במשותף, מיכל טוביאס ומיקה חזן-בלום; וכן אמנים ותיקים בשדה, כמו דורית פיגוביץ'-גודארד וטליה טוקטלי או צמד סלה-מנקה, לאה מאואס ודיאגו רוטמן, שהגדילו לעשות ובאו בהרכב מלא, על טפם.
כמה מהאמנים הזמינו קהל להשתתף בעבודות. אחד מהם היה אשחר חנוך-קלינגבייל, שביצע עבודת פרוטאז' (רישום המעביר מרקמים לנייר באמצעות שפשוף אמצעי רישום על נייר מעל הטקסטורה) יחד עם הקהל בהשראת סרט. אחרים השתמשו בהזדמנות ובחלל כדי להציג עבודות שלא תמיד רואות אור, ובהם מנחם רוט, שנכנס לחלל במוצאי שבת וערך הקרנה של עבודות ישנות שלו. בין משתתפי התוכנית היו גם אמני הפרפורמנס ליילה ברי, אלחנדרה לוי ואניעם דרעי; פטריסיה אודונבן, יוצרת בתחום תיאטרון הבובות והצללים; ואמנים מתחום הווידיאו, המיצב והסאונד, ובהם אסף הינדן, רננה אלדור, איילה לנדאו וליאור פינסקי.
אופיו של הרזידנסי, המתקיים בחלל אחד, בלוח זמנים מוגדר ואינטנסיבי, מעורר תחושה של פרפורמנס; נוכחות האמנים כשלעצמה, כמו כל מעשה אמנות שמתבצע בחלל, הופכים למופעים מוגדרים בזמן, הנחשפים לקהל שמוזמן לבוא ולהשתתף, להיכנס או לצפות במתרחש דרך קיר הזכוכית החיצוני של הגלריה (שזכה גם הוא לכמה עבודות פרי התוכנית השנה). כך גם נולדים מצבים משעשעים: זוג אמנים שהם גם זוג במציאות מוצאים את עצמם רבים בחלל הגלריה בזמן שכמה סטודנטיות באות לבקר. הן צופות בשניים, ולפני שהן הולכות הן ניגשות להגיד להם תודה. פעם נכנסתי כשנטלי אילון, אמנית שהיא גם די.ג'יי, בדיוק הגיעה, וכחלק מההתמקמות שלה בחלל השמיעה מוזיקה ורקדה עם אחד מחברי הגלריה. "הבאתי חומרים לניסוי חדש והתכוונתי לצייר, ואולי אני ארקוד קצת עם כל מי שייכנס", אמרה.
האמנים יוצרים בחלל ומשאירים בו עבודות שמצטברות לכדי תערוכה בהתהוות; בכל יום החלל שונה משהיה יום קודם, והנוכחות של העבודות מעוררת תגובות אצל האמנים הבאים בתור. אסף הינדן, צלם ואמן מיצב, בא עם תוכנית לעבודה ספציפית: צילום מטופל מודפס בדפי מדפסת בגודל A4, שירכיבו דימוי המתכתב עם גלויות תיירים מירושלים. לאחר שהשלים אותו יצר עבודה נוספת בעקבות פסל עשוי מצות שפגש בחלל. "ראיתי את המבנה הזה והוא נורא עיניין אותי. רציתי לתת לו איזה מקום ולהפוך אותו לדימוי קצת יותר מונומנטלי ומעורר יראה", הוא מספר. התוצר הסופי היה עבודת רצפה שהוצבה סמוך לאובייקט המצולם.
נכון להיום, אין לדעת אם התוכנית תתקיים גם בשנה הבאה, וכן אין ביטחון שהגלריה עצמה תשרוד. אבל עד אז – בואו לאירוע הסיום של התוכנית, שיתקיים ביום רביעי, 2.8.17 (האירוע נדחה בעקבות תשעה באב), מיד לאחר תום שהותם של אנשי "קומה 6", מגזין הסטודנטים של המחלקה לאמנות בבצלאל. באותו ערב תתקיים בחלל מסיבה, והקהל יוזמן לגלריה שתכיל את כל העבודות שנוצרו בה במהלך תוכנית השהות. במקביל יוקרנו עבודות וידיאו שצולמו במהלך הרזידנסי ויוצגו כמה עבודות פרפורמנס.
הפעם, הכל מאוד "זורם" …
יהיה מאוד חבל באם גלריה "ברבור" "תימחק"…
באולי יהיה נכון לארגן מחאה ציבורית ברת-משמעות …
אדם רענן
| |[…] תפתח בתכנית שהות האמן המסורתית של הגלריה, Barbur B&B, המתקיימת מדי חודש אוגוסט וזה יהיה מחזורה השישי. במהלך […]
גלריה ברבור חוזרת בחלל חדש | ערב רב Erev Rav
| |