השבוע:
אמנות
הליכות חיפה
"הליכות חיפה" הוא פרויקט המתקיים במקביל לתערוכה "קו שנוצר על ידי הליכה" המוצגת במוזיאון חיפה לאמנות – עשרות מסלולי הליכה במהלך ארבעה סופי שבוע באוקטובר. את המסלולים מובילים אמנים, סופרים, אדריכלים, פעילים חברתיים, חיפאים וחיפאים לשעבר. המסלולים מייצרים מיפוי מצטבר של חיפה, באזור המוזיאון וברחבי העיר, ומסמנים קווים תוך כדי הליכה. חלק מהמסלולים הם מיצגים שהקהל מוזמן להשתתף בהם או ללוות אותם, מסלולים אחרים נושאים אופי של סיורים מודרכים המבוססים על סיפור אישי או על רקע היסטורי. לכל הליכה אופי וסגנון משלה, כולן יחד מאירות היבטים שונים של המרחב העירוני ומפנות תשומת לב למעשה ההליכה – בבודדים ובקבוצות.
בסוף השבוע הקרוב (20-21-22 באוקטובר) יובילו את ההליכות האמניות לירז פאנק, חלי מזראי ואניסה אשקר, אמן הסאונד אמנון וולמן, הסופרות יהודית קציר ונאוה סמל (לשתיהן עבר חיפאי), האוצרת סמדר שינדלר, המשורר יורם ורטה, סטודנטים מהטכניון, קבוצת Aggressive Theatre ועוד. אסופת סרטי וידיאו שעוסקים בהליכה תוקרן בכיכר פריז.
על קצה המזלג: לירז פאנק לובשת פרסונה משולבת של מתווכת דירות, מדריכת תיירים ומנחת קבוצות ומוליכה סיור ברחובות שבהם היא מחפשת לקנות דירה. חלי מזראי ואניסה אשקר מובילות כל אחת מהן מסלול הליכה עם קבוצת שחקנים – אניסה אשקר לאורך ואדי ניסנאס, חלי מזראי במורד שדרות הציונות.
פרטים באתר המוזיאון: www.hms.org.il
ההשתתפות ללא תשלום, רצוי להירשם מראש בכתובת: haifawalks@gmail.com
הרשות העצמית וקבוצת מוסללה מזמינים:
בקרו בנומנסלנד ירושלים
"ובמקום בו אין אנשים השתדל להיות איש" – מסכת אבות
"בקרו בנומנסלנד" היא הזמנה לסדרת פעולות, מחוות, סיורים, הופעות ואובייקטים אמנותיים במרחב הציבורי, וקריאה לבחון את הסימנים הסמויים מעין, בלתי מוגדרים וחמקמקים, המרכיבים את חיי היומיום, בדרך למפגש מרתק עם המקום ושאלת גבולותיו ובעלותו.
הפעולות יתקיימו במשך שבוע, בתאריכים 27.10-3.11.11, ע’י 30 יוצרים מתחומי האמנות פלסטית, פרפורמנס, מחול, שירה, צילום ועוד, שיצרו עבודות אמנות במרחבי שטח-ההפקר שבלב העיר שחוברה לה. אתר הרשות העצמית ישדר את ההתרחשויות בשידור וידאו ישיר 24/7, מעקב GPS, טקסטים, צילומי סטילס ועריכות וידאו מהשטח.
משתתפים: חנאן אבו חוסיין, רונן אידלמן, הכוריאוגרפית איריס ארז והרקדנים אסף אהרונסון, אופיר יודלביץ', תמי ליבוביץ', אסף אהרונסון ואמלי קומבט, נעה ארד-יאירי, יעל בלבן, איתי בן נון, יהודה בראון, גיא ברילר, מוחמד ג'באלי, גברי גיא, "טפט" – ביניה רכס ואביעד אלברט, מיכאל ז'ופרנר, לביא זיטנר, צבי טולקובסקי, יובל יאירי, מתן ישראלי, נועם כוזר, עירית מנור, אליעד לנדאו, פורת סלומון, עדי סנד, שניר קציר, קרקס שבזי – אמנון ברי ונתנאל גולדברג, חיה רוקין, חן שפירא.
אוצרות ועריכה: גיא ברילר, יובל יאירי, לאל קליין
שידור: גיא ברילר
פרטים באתרים:
www.thebproject.org
www.muslala.org
עיר גלויה עיר סמויה
ליאת לבני ואמיר תומשוב
אוצרת: שירלי משולם
תערוכת הבכורה "עיר גלויה עיר סמויה", שפותחת את הפעילות בגלריה החדשה לאמנות עכשווית בגרנד קניון בחיפה, מציגה עבודות של האמנית ליאת לבני והאדריכל-אמן אמיר תומשוב, שמתייחסים בגישה פואטית, אוטופית לקניון, לסביבה ולמרחב העירוני.
בעבודותיה של לבני מופיעים דימויי שיכונים ורבי-קומות לצד נוף חשוף הנוצר בתהליך ארוך של שחיקת הסלע על ידי מים. בעבודות קולאז' אלו מחברת ליאת לבני חלקי צילומים בשחור לבן, חול ופורניר (עצים חתוכים דק). בסדרת "צלחות" ו"כוסות" מנייר משולבים חפצי צריכה ההופכים לנופים וערים. עבודות אחרות, שעשויות בטכניקת חיתוך רב-שכבתית מפורניר, מתארות מקטעים ממרחבים עירוניים בישראל כמו "שדרות רוטשילד" ו"עין כרם". בעבודות נוספות מרחבים אורבאניים משולבים בנופי טבע שנוצרו משילוב מקורות השראה כמו גני הזן היפניים ונופים מארצות שונות שבהן ביקרה האמנית שאסתטיות, מינימליזם, חיתוך המדויק וטכניקה רב-שכבתית מאפיינים את עבודותיה.
אמיר תומשוב מציג מודלים פנטסטיים ואוטופיים של מה שהוא מכנה "רקמות אורבאניות" וערים. עבודות הקולאז' של תומשוב משלבות צילומים של רחובות, רישומים, קודים מוסתרים שמורכבים מאותיות וספרות בכתב ידו של האמן, וחומרים שנאספו מהרחוב ומארכיון מסמכים וצילומים שנצבר על ידי סבתו וסבו. הקשר שבין אדריכלות ואמנות בולט במיוחד בעבודותיו.
התערוכה מוצגת בגלריה החדשה "אמנות בגרנד", הפועלת בגרנד קניון בחיפה.
רחוב שמחה גולן 54 חיפה, טל': 04-8121111
שעות פעילות: א-ה 22:00-10:00 ו' 09:30-15:00 מוצ"ש: חצי שעה מצאת השבת ועד 23:00
תערוכות במשכן לאמנות עין חרוד / סתיו 2011
שושנה פינקלשטיין, נגיעות בצבע
אוצרת: דליה מנור
שושנה פינקלשטיין נולדה ב-1911 בבלארוס ונפטרה ב-2005 ביפו.
המשורר נתן זך מיקם אותה "בשורה הראשונה של האקווארליסטים בארץ" (1959). למרות שהקדימה לעסוק בסוגי הפשטה בציור, לא הוכרה יצירתה בין חלוצי ההפשטה המקומית. תערוכה זו, החושפת את איכות ויצירתה, מאפשרת התבוננות מחודשת בעבודתה.
לתערוכה נלווה קטלוג מקיף הכולל מאמר מחקרי של דליה מנור.
פני אדם פני שטח: חיים אתר, חאדר ושאח, רלי דה-פריס, סיגלית לנדאו
אוצרת: גליה בר אור
לציון שנת ה-90 לייסוד עין חרוד מוצגת תערוכת-יחיד של חיים אתר, חבר הקיבוץ מראשיתו ומייסד המוזיאון בלווית תערוכת-יחיד של האמן חאדר ושאח, המתגורר ברהט. שני האמנים מתמקדים בדיוקנאות-יחיד והחומריות החזקה של המצע תורמת לעוצמת הביטוי. בהמשך דרכו עסק ושאח בנופי סביבת מגוריו המוצגים גם הם בתערוכה.
בציר העמודים המרכזי הציבה האמנית רלי דה-פריס "מוזיאון לטבע" ובו "שלד דינוזאור" – מודל חתך גיאולוגי שבו נכלל הכפר ג'אסר א-זארקה, שעדות תושביו מהווה חלק מהמיצב "אוריינטציה".
הצבה פואטית של סיגלית לנדאו – סרטים ואובייקט מלח מים המלח – מעמתת את המבקרים עם שבירות החיץ שבין פנים וחוץ: קירות המוזיאון כמו נפרצים לגלי הים המסתערים אל החוף בנקודת הגבול, עזקלון.
מועד סגירה: ינואר 2012
משכן לאמנות עין חרוד: www.museumeinharod.org.il
הרצאה
ענת פיק – סאונד ,טקסט, שפה
השנים 1909-1939 היו קריטיות לא רק מן ההיבט ההיסטורי, אלא גם בשל השינויים שהתחוללו בתרבות המערבית. בתוך כלל תנועות האוונגרד, התרחשה מהפכה שקטה וצדדית בתחום השפה והשירה, שנדמה כי ההד שלה מאחר להגיע.
אמנים ומשוררים שפעלו בארצות שונות, נטשו את שפות האם שלהם, ובתהליך מודע של השכחה, מחיקה וגריסה, או בתהליך שונה מסוגו של חזרה למקורות, כתבו שירה בשפה חדשה, פונטית. שירה זו, שלא חלו עליה חוקי תחביר או מחויבות למשמעות תוכנית, נקראה מאוחר יותר, בין יתר כינוייה, ‘שירת סאונד".
בהרצאתה תדבר אמנית הקול ענת פיק על מהפכת הסאונד-טקסט ותציג דוגמאות מוקלטות וחיות מתוך יצירות שפה של קורט שוויטרס, פיליפו מרינטי, וולמיר חלבניקוב, פון-פרייטג ועוד.
כמו כן תציג פיק את סירטה הקצר I Kurt S.
בתום ההרצאה יוקרן סרטה הדוקומנטרי של נורית אביב "משפה לשפה".
סינמטק ת"א, 21.10.11, אחת בצהריים.
ההרצאה היא חלק מסדרת הרצאות, הופעות והקרנות סרטים על אמנות סאונד, בעריכת עדיה פורת ויוסי מר-חיים.
תיאטרון ומחול
Kong's Night
מופע חדש ללהקת המחול מריה קונג
ההפקה השלישית במספר של להקת המחול מריה קונג מורכבת מ-3 יצירות של 3 רקדנים-יוצרים המקבלים השראה מעולם הפנטזיה והדמיון:
Hot- Dogs – דואט מאת לאו לרוס
EcilA – קוורטט מאת אנדרסון בראז
ButterFish – סולו מאת ארתור אסטמן
רקדנים: אנדרסון בראז, ארתור אסטמן, טליה לנדא, לוסיאני קסטרו פונטנלה, קרולין בוסארד.
שותפים ליצירה: מיקי אבני (תלבושות), טל בן ארי (עריכה מוסיקלית), אורי בן שבת (visual groove), יוסי טייב (במה).
קישור לתקציר המופע: http://youtu.be/ZNBDTcOtWrc קישור לדף הלהקה: www.mariakong.com
משך המופע : 50 דק'
מחיר כרטיס : 110 ₪
המופע יתקיים במרכז סוזן דלל בת"א – יחיאלי 5, נווה צדק. טל' להזמנות : 03-5105656, טל' לבירורים: 03-5624091
זמני מופעים: 27/10 שעה 21:00 – בכורה
10/11 שעה 21:00
11/11 שעה 22:00
31/11 שעה 22:00
"When you're dead you're done"
תביאה מרטין, מתיאס מויי, תכלת ויסטוב ואיתמר מנדספלור
המופע When you're dead you're done הוא תוצאה של מחקר על האופן בו פחדים שונים, ובפרט בישראל ובשוויץ, מובילים להתנהגות נהנתנית. מכיוון שמקור ההתנהגות הוא פחד, השמחה המעורבת בו שבירה במיוחד.
מאחורי התופעה הזאת מסתתר בדרך כלל פחד לאבד משהו בחיים – אולי דרך חיים, או את החיים עצמם. הקו-פרודוקציה היא יוזמה חדשה של הזירה הבין-תחומית ופרויקט "נופי תרבות". נקודת המוצא של שיתוף הפעולה (מלבד אותו רגע מפורסם בקונגרס הציוני בבזל) היתה השוני הקיצוני בין שני המקומות הללו, במיוחד בנוגע לנושאים הבוערים המעסיקים את הדור הצעיר בבזל ובירושלים. תביאה מרטין (כוריאוגרפית מבזל), תכלת ויסטוב (יוצרת תיאטרון חזותי מירושלים), איתמר מנדספלור (אמן חזותי מירושלים) ומתיאס מויי (במאי תיאטרון מאמסטרדם) יצרו התרחשות תיאטרלית, שבה הקהל נלקח דרך מרחבים חזותיים המייצגים היבטים שונים של הנאה.
22.10.2011, תיאטרון אנסמבל הרצליה, 20:30
מחיר כרטיס בהנחה: 60 ש"ח
טלפון להזמנות: 09-9552921 קוד קופה (להנחה): 1122
The holy coaster s(hit) circus
רובי אדלמן, סשה אנגל ופנג! פאלאסט
קו-פרודוקציה של בית מחול שלם וקבוצת תיאטרון Peng! Palast
The holy coaster s(HIT) circus, קו-פרודוקציה של בית מחול שלם עם התיאטרון מברן, משלבת תיאטרון מחול עם אלמנטים קולנועיים כדי לעסוק בחקירה פיסית ותיאטרלית של נושאים פוליטיים וחברתיים טעונים. מחקר ביוגרפי על המשתתפים ותיעוד מוקומנטרי של ההפקה יתמקד בדעות קדומות ובמפגש בין חברי קבוצת התיאטרון השוויצרים-גרמנים ליוצרים מישראל. במקביל, על הבמה, ייערך מופע קרקסי גרוטסקי בהשראת אייקונים כמו מונטי פייטון. אלמנט המחול יבחן את רעיון הדעה הקדומה באופן מופשט ואת השפעתו על המרחב והגוף. השחקנים, שאינם רקדנים מקצועיים, ישתמשו במשחק, אימפרוביזציה ואמנויות לחימה כדי ליצור תנועה הכוללת הומור, סאטירה ורדיקליות כלפי המציאות הפוליטית והחברתית בישראל, והדעות הקדומות בנוגע אליה.
20.10.2011, תיאטרון אנסמבל הרצליה, 20:30
מחיר כרטיס בהנחה: 60 ש"ח
טלפון להזמנות: 09-9552921 קוד קופה (להנחה): 1122
תערוכות ממשיכות:
מה זה נקרא לפרש מסורת?
תערוכה של תלמידי התואר השני באמנות בבצלאל במוזיאון נחום גוטמן
התערוכה, שמציגה עבודות חדשות של אמנים צעירים תלמידי השנה הראשונה בתוכנית ללימודי התואר השני באמנויות בבצלאל, היא חלק מפרויקט משותף בין המוזיאון לבצלאל, שבמסגרתו הוזמנו הסטודנטים ליצור עבודות שנפגשות בדרכים מגוונות עם יצירתו של גוטמן, ומתייחסות אליה מפרספקטיבה אישית, תרבותית ורעיונית בת זמננו ומתוך ההקשר התרבותי בו הם פועלים. התערוכה מנסה לאתר קשרים בין האמנים הצעירים ובין יצירתו של גוטמן, ובתוך כך מבקשת לבחון שאלות הנוגעות למושגים "פרשנות" ו"מסורת" בהקשר של האמנות הישראלית.
הפרויקט הוליד יצירות במגוון מדיות, שעוסקות בין היתר ביחסי אמן-מודל, במחאת האוהלים, בניכוס פמיניסטי של ייצוג גברי ובשחזור צילומי של רישומים ארוטיים.
ת"א – עמה מזוהה גוטמן – נוכחת בחלק מהעבודות בתערוכה, המשרטטות פרופיל עכשווי שלה בהקשרים היסטוריים, תרבותיים וחברתיים. כמה מהן מכילות אמירה ביקורתית ואירונית כלפי המציאות הנוכחית, לעומת ייצוגיה האופטימיים והאוטופיים ביצירותיו של גוטמן.
אוצרים: מוניקה לביא ודוד גינתון
משתתפים:
עדן אורבך עפרת, שלי אלכסנדר, קרן אלה גפן, משה גרשון, נעם ונקרט, איציק כהן, אורי לוין, אבי מילגרום, אבי נבו, ניר סגל, יריב ספיבק, תום פורת, יעל פרנק, יוליה רבסקי, איתמר שמשוני, זמיר ש"ץ.
התערוכה מתקיימת בתמיכת בנק לאומי
www.gutmanmuseum.co.il
לימודים
אמנות, אוצרות, טכניון
אוצרות: תכנית ייחודית ללימודי אוצרות. כחלק מתכנית זו ילמדו התפיסות השונות באוצרות, תוך דגש על מגוון התחומים והנושאים המרכיבים את התחום וביניהם: אדריכלות, תפקידו של הטקסט בעולם המוזיאונים, הפיכתו של קונספט גשמי לידי אובייקט חומרי, תיעוד וקטלוג. כמו כן ילמדו נושאים כעיצוב תערוכות, סיור סטודיו, אדמיניסטרציה ותהליכי עבודה, פרזנטציה ותהליכי שיפור, כלכלת התרבות ועוד.
התבוננות. תיאור. ביקורת
כותבים: תכנית בלעדית בישראל ללימודי כתיבה וביקורת של הטכניון. תלמידי/ות התוכנית ירכשו מיומנויות ייחודיות, יקבלו רקע ביסודות ההיסטוריים והפילוסופיים של הביקורת, ישכללו את יכולת ההתבוננות, יקבלו השראה ויתמקצעו במגוון תפקידי הכתיבה בעולם העכשווי.
תואר ראשון בתרבות, יצירה והפקה במכללת ספיר
'המחלקה לתרבות, יצירה והפקה' במכללת ספיר מציעה תוכנית לימודים אקדמית יחידה מסוגה בישראל, המשלבת לימודים עיוניים עשירים ועדכניים לצד התנסות מעשית. בתוכנית שלושה מסלולי התמחות המעשירים את הידע והניסיון המקצועי הנדרש לקורות החיים. בנוסף, הלימודים יוצרים הזדמנויות רבות להכרות אישית עם עולם התרבות בישראל, ומקלים על השתלבות בתעשייה עם סיום הלימודים.
מסלול כתיבה ועריכה
המסלול מכשיר את הסטודנטים לעבודה עיתונאית בסיקור ובכתיבה על תופעות תרבות וחברה, תוך שימת דגש על פיתוח חשיבה יצירתית וביקורתית. הוא כולל התנסות בסוגי מדיה שונים כגון רדיו, אתרי אינטרנט וכתבי עת מודפסים, ובפיתוח מיומנויות כתיבה שונות.
מסלול ניהול תרבות
המסלול מציע תכנית לימודים ייחודית המשלבת תיאוריה ופרקטיקה של ניהול תרבות. הסטודנטים יוכשרו למילוי תפקידי מפתח בניהול מוסדות ואירועי תרבות בתחומי עשייה שונים, ויתנסו באספקטים ניהוליים כמו יזמות תרבות, הפקה, שיווק ויחסי ציבור, פרזנטציה וניהול תקציב, תוך כדי ליווי מקצועי אישי לכל אורך התוכנית.
המסלול שם דגש על נושא התרבות ככלי למעורבות ושינוי חברתי.
מסלול אוצרות ויצירה
המסלול מכשיר את הסטודנטים לתפקידי אוצרות וניהול אמנותי של מוסדות אמנות, תערוכות ואירועי אמנות. הסטודנטים ילמדו תכנים באוצרות, ובמקביל גם יסודות בשיווק ויחסי ציבור ובכתיבה ביקורתית על אמנות.
בראש המחלקה עומדת חוקרת התרבות והסופרת פרופ' נורית גרץ. בין המורים במחלקה: בני ציפר; שירה לפידות, יואב גינאי; ד"ר עמרי הרצוג; עמנואל ויצטום; ארז פרי, דרורית גור אריה; נעמי אביב, ד"ר עידן ירון ועוד.
לפרטים נוספים:
מירית: 0545541019, עמרי: 0509722322
דוא"ל: ccp@sapir.ac.il
פייסבוק: http://tinyurl.com/6665alh
דף המחלקה באתר המכללה: http://sapir.ac.il/generalPage.asp?div=ccp
אמנות כמגשרת בין אדם וסביבה – קורס באמנות אקולוגית
הקורס "אמנות כמגשרת בין אדם וסביבה" מיועד לאמנים, אוצרים, חוקרי אמנות ואנשי תרבות. הקורס, שמועבר על ידי האמנית שי זכאי, חלוצת התחום בישראל ומייסדת הפורום לאמנות אקולוגית, כולל לימוד ידע תיאורטי, הליכות (קלות) ביער וסדנאות מודרכות בטבע.
בין הנושאים שילמדו: פעילות האמן כסוכן חברתי, שיתוף ציבור בתהליך היצירה, מעורבות יצירתית בנופי שוליים, הקשרים בין אמנות סביבתית לאמנות אקולוגית, תשובות לשאלה "האם זה אמנות?" ועוד.
הקורס מתקיים בסביבה אינטימית וקסומה, ביער ובנחל בעמק האלה, במרכז לצילום ואמנות אקולוגית במושב שריגים (ליד בית שמש).
במהלך הקורס נצא לסיור ב"נחל בטון" – עבודת שיקום נחל כיצירת אמנות של שי זכאי.
למסיימי שני חלקי הקורס תוענק תעודה מטעם המרכז לאמנות אקולוגית ואפשרות להשתלב בפרויקטים בארץ ובעולם.
הקורס יפתח מיד אחרי חגים, ב-24.10, ויתקיים בימי שני בשעות 14.00-18.00.
משך הקורס: 6 מפגשים (חלק א').
יום פתוח יתקיים בסוכות, יום ו', ה- 14.10, בשעות 10.30-13.00.
פרטים בטלפון: 054-2511127
דוא"ל: eco.art.center@gmail.com
אתר: http://eco-art.co.il/eco-art-course.asp
במרכז לאמנות אקולוגית בשריגים פועל גם משכן אמנים – מקום המאפשר שהות מסוג אחר. בחוץ דק מעץ וריהוט מענפי דקלים, בפנים מטבח, פינת אוכל סלון וחדר שינה מרווח, ריהוט בעבודת יד של בעלי הבית, עשבי מרפא ותבלינים אורגניים, ספריית צילום ואמנות עשירה הכוללת את הספריה היחידה בישראל לאמנות אקולוגית. פונה למסלול הליכה ביער.
להזמנות: eco.art.center@gmail.com
או בטלפון: 054-2511127
המודעות ב"רב-ערב" מתפרסמות בתשלום. מעוניינים לפרסם בניוזלטר?
צרו קשר בכתובת:
raverev@gmail.com
או בטלפון: 03-6041114