האמנים והאמניות הזוכים הם: ברי פרידלנדר, יהודית סספורטס, אלה ליטביץ, הדר סייפן, הילה לולו לינ ומירב שמי פרץ.
מוזיאון ישראל מעניק פרסים דו-שנתיים בקטגוריות שונות לאמנים מצטיינים ובולטים בתחומם, הוקרה על פועלם ועל עשייתם האמנותית. הפרסים יוענקו בטקס פתוח לקהל הרחב ב-28 בינואר 2025.
פרס אנריקה קבלין לצילום על מפעל חיים לשנים 2024-2023 מוענק לברי פרידלנדר
כבר בסדרה הראשונה שהציג ב-1983, "קפה כסית", איתגר פרידלנדר את השפה הצילומית, והמשיך גם בעשורים שלאחר מכן לפרוץ את גבולות הצילום. צילום הרצף הדיגיטלי ששכלל פרידלנדר במהלך השנים והפך מזוהה איתו – על הפנורמות העמוסות, רוויות האירועים, המשלבות מקטעי זמן שונים במרחב משותף – הגדיר מחדש את אופן ההתבוננות של הצילום בחיי היומיום, ולא רק בארץ.
פרס סנדברג לאמנות ישראלית לשנים 2024-2023 מוענק ליהודית סספורטס
בעבודתה מתקיים מתח בין אמירה סובייקטיבית לבין המרחב הקולקטיבי. הסיפור האישי של משפחתה – זהות פריפריאלית מכאן ושכול טראומטי מכאן – הוא הבסיס, אך היא אינה מתמסרת אליו באופן ישיר, אלא זורה רמזים ורסיסים, שמתנקזים ליצירה כוללת, הצוללת לעומק הלא-מודע ושולה ממנו חלקים פרומים. סספורטס בוחנת בחינה כמו-מדעית את המתח בין הבעבוע המסוכן הרוחש מתחת למים, לרוגע הנעים שפני השטח משרים. הנסתר נותר חבוי, אך הוא מבליח ממעמקי היצירה, וזו משתרעת אפוא בטווח שבין הסתרה והנכחה, נגיעה ונסיגה.
צוות השופטים: טניה סירקוביץ, יגאל צלמונה, טלי תמיר ואמיתי מנדלסון.
פרס ביאטריס קולינר לאמן ישראלי צעיר לשנים 2024-2023 מוענק לאלה ליטביץ
מרחב הפעולה של ליטביץ כולל מחקר על אתרים בעלי משמעות גאוגרפית, לאומית ודתית, כגון קאסר אל יהוד וים המלח – אתרים שנוגעים בשאלות מיתיות ואקטואליות כאחד. ליטביץ בוחנת את משמעותו של החפץ, ולא פחות מכך את הפקעתו ממקומו הטבעי אל החלל האמנותי – הגלריה או המוזיאון; היא עושה זאת באמצעות אובייקטים שמצאה באתרים – אבני גבול, משולשי פח שסימנו שדות מוקשים, חביות שתחמו מטווחים ואבני דרך לסימון שבילים ועוד – וכן באמצעות יצירה בברונזה המחקה צמחים במדויק. בדרך עדינה ומרומזת מטפלת ליטביץ בסוגיה מרכזית באמנות המאה ה-20 – חפצים-מן-המוכן – ובסוגיות העקרוניות הנוגעות למרחב עמוס המשמעות של אזורנו.
צוות השופטים: אמיתי מנדלסון, יניב שפירא ולי היא שולוב.
פרס ז'ראר לוי לעידוד היצירה בצילום לשנים 2024-2023 מוענק להדר סייפן
סייפן מתמודדת התמודדות ישירה ונוקבת עם משמעות החיים באזורי עימות. סייפן, שגדלה בקיבוץ דפנה שבצפון, חוקרת בתצלומיה את השפעת הסכסוך המתמשך על הנוף המקומי ואת האופן שבו הוא מעצב את הזהות האישית ואת זו הקולקטיבית. באמצעות צילום ישיר, בעבודה דיגיטלית ובצילום וידאו סייפן מציעה התבוננות אחרת באנושיות בשעת משבר, ומספקת מבט אלטרנטיבי, סטרילי לעיתים, על מציאות החיים הביטחונית בישראל.
צוות השופטים: גלעד רייך, תמרה אברמוביץ ויאיר ברק
פרס יעקב פינס לאמן הדפס ישראלי לשנים 2024-2023 מוענק להילה לולו לינ פרח כפר בירעים
לולו לינ עוסקת בדימויי הגוף ובפעולות קיצוניות הקשורות אליו באופן המערער אופני חשיבה שגורים. היא יוצרת ומפתחת שפה חזותית ומילולית ייחודית, שיש בה הכלאות של חומר וביטוי, של מציאות וסוריאליזם. האמנית המציאה גופן מקורי המשמש אותה בעבודותיה – הוא מבוסס על כתב ידה ועל חוקי דקדוק עצמאיים, שוברי גבולות ומוסכמות, כגון ויתור על אותיות סופיות. הגופן שלה משמש אותה ביצירת מילים, משפטים ודימויים חזותיים ושיריים, שמחדדים שאלות קיומיות וכואבות, אישיות ופוליטיות.
צוות השופטים: רונית שורק, אריק קילמניק וג'ודי פינס-ויינגרוד.
מענק סנדברג למחקר ו/או פיתוח בתחומי העיצוב והאדריכלות לשנים 2024-2023 מוענק למירב שמי פרץ
הצעת המחקר של מירב שמי פרץ, "שימוש בכלי מציאות רבודה ליצירת מרחב של שימור זיכרון ביישובי העוטף", בוחנת שימוש ניסיוני במציאות רבודה. שמי פרץ מציעה להתבסס על עקרון ה"עיצוב השיתופי" שיושתת על איסוף, מיון, עריכה ובחירה של חומרים ועדויות מרגעי האסון ואחריו במטרה לגבש "מוצר-חוויה" שיהיה קשוב למאוויים של הקהילה שנפגעה ב-7 באוקטובר. בתהליך שייווצר עם הקהילה היא רואה חלק מהשיקום הקבוצתי והפרטי. המציאות הרבודה תכלול כמה שכבות של תוכן ומורכבות – בדימוי, בצליל ובטקסט – ותציע מהלך של הנצחה "דמוקרטית", שאינה כופה את עצמה על האדם או על הקהילה, אלא מותאמת לנכונות שלהם להיחשף לרמה כזו או אחרת בכל מקום ובכל זמן. לתיווך הדיגיטלי תיבחר שפה עיצובית שתתאים לתכנים, ושכבות הזיכרון יהיו עדות נוכחת-נעדרת על גבי המציאות הפיזית המשתקמת.
צוות השופטים: רמי טריף, טל מור סיני ומיכל ברעוז.