רב ערב 20.02.25

קול קורא להצטרפות לוועדת השיפוט המקומית של קרן אדמונד דה רוטשילד | ערב עיון: אין כסף באמנות? | קולות קוראים ואירועים בסדנאות האמנים, ירושלים | תחרות התחפושות של בית הנסן | תערוכות חדשות במעמותה

קוראות יקרות, קוראים יקרים,

במאמר "ראובן ברמן קדים: לקראת השלמות הטהורה", כותבת דליה מנור על יצירתו של ראובן ברמן קדים, אמן ישראלי מרכזי שדמותו נשכחה במידת מה. ברמן קדים בחר דרך שונה מהמגמות המרכזיות באמנות הישראלית, בהעדיפו גישה אינטלקטואלית, גיאומטרית ומחושבת על פני ביטוי רגשי או אישי ישיר. הוא החל את דרכו האמנותית בשנות ה־60 עם ציורים מופשטים שהתפתחו לכיוון גיאומטרי, כשהוא שואב השראה מאדריכלות קדומה ואמנות אסלאמית. בשנותיו המאוחרות פנה לשימוש בטכנולוגיה דיגיטלית ליצירת דגמים מתמטיים מורכבים, תוך שילוב פרקטלים ומבנים אסלאמיים. גישתו המיוחדת חיברה בין מסורת, מדע ואמנות, והדגישה את הכוח הטרנסצנדנטלי של הסדר הגיאומטרי. במלאת עשור לפטירתו, מתחדדת החשיבות של הכרת פרספקטיבה ייחודית זו על האמנות הישראלית, של אמן שלא רק שילב מסורות מזרחיות ואסלאמיות (כפי שמעיד השם "קדים", מזרח, שהוסיף לשמו כהצהרה על זיקתו למקום ולתרבותו), אלא גם יצר חיבור מקורי בין אמנות, מתמטיקה ורוחניות, ודווקא היום בעידן ה־AI כדאי להסתכל על חלוץ בשימוש בטכנולוגיה דיגיטלית.

במסגרת עיסוקנו בהיסטוריה של האמנות הישראלית, אנו מעלים לאתר מאמר שהרלוונטיות שלו מפתיעה גם כיום: מאמרו של גדעון עפרת על התערוכה "מסלולי נדודים: הגירה, מסעות ומעברים באמנות ישראלית עכשווית" (1991), שאצרה שרית שפירא במוזיאון ישראל. המאמר, שפורסם במקור בגיליון המודפס השישי (שזמין לרכישה באתר), הציע קריאה חדשה של האמנות הישראלית דרך פריזמה המערערת על הגישה הציונית־טריטוריאלית המסורתית. שפירא הציבה במרכז את מושגי הגלות והנדודים כמאפיינים יסודיים של הזהות היהודית והישראלית, תוך יצירת דיאלוג בין האמנות העכשווית להגות פילוסופית מודרנית של הוגים כמו ז'אבס ודלז וגואטרי. דרך יצירותיהם של אמנים בולטים כמשה גרשוני, מיכאל סגן־כהן, פנחס כהן־גן ואחרים, בתערוכה חקרה שפירא נושאים כמו נומדיות, ריזום ואובדן תחושת המקום, ובכך הציעה אלטרנטיבה של תודעה פוסט־ציונית לשיח האמנות המקומי.

אלינור דרזי כותבת על הפרויקטים הצילומיים של ורדי כהנא, "משפחה אחת" ו"מחזור 2007", המציבים אותנו מול רצף הזמן ומול העכשיו. דרזי מנתחת את הצילום של כהנא כפעולה של תיעוד, דאגה ושימור: "משפחה אחת" מתעד את משפחתה המגוונת על רקע זיכרון השואה, בעוד "מחזור 2007" נולד מתוך חרדה אמהית והתרחב לתיעוד מתמשך של מחזור שלם. המאמר בוחן את הקשר בין צילומי הפורטרט של כהנא לבין שאלות של זהות, זיכרון, ומצבה של החברה הישראלית.

לבסוף, תמרה אברמוביץ כותבת על הרכבה ופירוק ביצירותיה של תמר שפר, אשר יוצרת מערכים מורכבים המשלבים חפצי יומיום (כמו כפכפים, מנורות, ספלים) עם אלמנטים קונסטרוקטיביים, כשהיא נעה בין סדר לכאוס מחושב. עבודותיה מתכתבות עם שתי גישות: האסמבלאז' המודרניסטי, המייצר שפה חדשה מחפצים קיימים, והבריקולאז' הפוסט־מודרני, המתבסס על איסוף אינטואיטיבי של שאריות. המאמר מדגיש כיצד משמעות עבודותיה של שפר השתנתה לאחר אירועי השבעה באוקטובר 2023: מה שנראה קודם כביטוי פואטי של ארעיות הבית, קיבל משמעות מטלטלת של פליטות ואובדן ביטחון. דרך ניתוח עבודות שונות, ובמיוחד "הגלגול הבא" (2024), המאמר מראה כיצד יצירתה משקפת מתח מתמיד בין שייכות לתלישות, בין בית לנדודים.



קול קורא להצטרפות לוועדת השיפוט המקומית של קרן אדמונד דה רוטשילד

קרן אדמונד דה רוטשילד מזמינה בזאת אנשי ונשות מקצוע מתחומי העיצוב השונים להציע את מועמדותם להצטרף לוועדת השיפוט המקומית.

פרס אדמונד דה רוטשילד לעיצוב נוסד ע״י קרן אדמונד דה רוטשילד במטרה לעודד ולקדם מצוינות בעיצוב מקומי, לזהות ולתמוך במעצבות ובמעצבים בתחילת דרכם המקצועית, להביא להכרה ציבורית במעצבות ומעצבים בכירים ולהאיר את מיטב העיצוב העכשווי בשדה הבינלאומי.

ועדת השיפוט המקומית פועלת בכל שנה בין החודשים מאי לדצמבר, במהלכם היא מתכנסת לשני סבבי שיפוט: בשלב הראשון, בוחרת הוועדה המקומית את 22 המעצבות והמעצבים שייכנסו לרשימה הסופית ("השורטליסט"), מתוך כלל תיקי העבודות שהוגשו. בשלב השני, מצטרפים לוועדה המקומית חברי ועדת השיפוט הבינלאומי, וכן יו״ר הוועדה הברונית אריאן דה רוטשילד, כדי לבחור מתוך רשימה זו את ארבעת הזוכים והזוכות.

פרטים נוספים בקישור



ערב עיון: אין כסף באמנות?

יום רביעי | 12.3.25 | 17:30 | חדר 365, קומה 3

מרכז נתן דרהי למחקר וחדשנות, בצלאל אקדמיה לאמנות ועיצוב ירושלים
קמפוס ג׳ק, ג׳וזף ומורטון מנדל, רח׳ זמורה 1, ירושלים
לינק להרשמה

אנו מזמינים אתכם לשיחה כנה וישירה על מימון, משאבים וכסף לאמנות בישראל עם כמה דמויות מפתח משדה האמנות.

ערב עיון זה הוא יוזמה משותפת של המרחב לפיתוח קריירה בצלאל, עמותת JCU  (תרבות בירושלים ללא גבולות) ומגזין ערב רב בהשראת סדרת המאמרים של אלעד ירון שתתחיל להתפרסם בהקדם בערב רב. את הערב ינחו ד״ר אלעד ירון עם ד״ר רונן אידלמן, וישתתפו בו: יוסף קריספל, רותם רוף, רבקה סקר, עדי גורה, רויטל בן אשר פרץ, ד״ר שרה בנינגה ועוד.

בשנים האחרונות הלך והתרחב השיח הנוגע למשאבים ולאפיקי המימון האפשריים של אמנות, אך עדיין קיימת תחושה שהדיון מתנהל במנותק ממי שעליהם.ן הוא משפיע בצורה הברורה ביותר: האמנים והאמניות. מלבד תכניות ליווי אחדות – שמציעות לבנות אתרים, לכתוב הצהרות אמן.ית ולעסוק ב"נטוורקינג" – כמעט ולא מדובר על הכלכלה של שדה האמנות, על מימון ועל היחסים בין כסף לאמנות.

בערב העיון תתנהל שיחה מעמיקה, כנה וישירה שתתייחס לדרכי מימון האמנות בארץ: השוק, כסף ציבורי של הרשויות המקומיות והמדינה, כמו גם פילנתרופיה. יחד עם דמויות מפתח מכל אחד מהתחומים, ניתן יהיה לשאול את השאלות הקלות והקשות.

האירוע יתחלק לשני פאנלים בני שעה. הפאנל הראשון יעסוק במבט על, ויסקור את הסוגיות המרכזיות של התחום בארץ; בפאנל השני יתקיים שיח עם דמויות הפועלות בשטח על ה"תכלס" שמביאה עמה הפעולה בשדה.

איור: אלעד רוזן



קול קורא לתכנית שהות אמן ארוכה לאמנים.ות מירושלים בסדנאות האמנים

סדנאות האמנים מזמינה אמנים ואמניות ירושלמים.ות לקחת חלק בתכנית מעטפת של יצירה והתפתחות, הכוללת השתייכות לקהילת אמנים.ות מגוונת ומפרה. האמנים.ות המשתתפים יקבלו חלל סטודיו מסובסד לתקופה של עד חמש שנים, לצד תכנית ליווי, הכשרה וקידום מקצועי, ייעוץ אמנותי ומפגשים אוצרותיים ופלטפורמות שונות להצגת עבודותיהם.
ההגשה עד 8.3.25

קול קורא >> הצעות לתערוכה בסדנאות האמנים ירושלים

יוצרים/ות ואמנים/יות מתחומי האמנות החזותית מוזמנים להגיש הצעה לתערוכה בסדנאות האמנים, ירושלים.
הסדנאות מארחות אוצרים ואמנים לתערוכות ופרויקטים מיוחדים. התערוכות הנבחרות משקפות גישה תלוית מקום, ביקורתית, ניסיונית ושיתופית.
המקום מבקש לייצר הזדמנויות לאוצרים.ות ולאמנים.ות מגוונים.ות להציג בסביבה הכוללת ליווי מקצועי תהליכי ותומך (כלכלית ואמנותית). אנו מעודדים במיוחד תערוכות ופרויקטים מקוריים וניסיוניים שמתייחסים לסביבה של סדנאות האמנים, ומקיימים שיתופי פעולה רב תחומיים עם מוסדות אחרים וקהילות ירושלמיות.
התערוכות מלוות בקטלוג תלת-לשוני. את התערוכות מלווה תכנית ציבורית של שיחות גלריה, כיתות אמן, הרצאות, סדנאות וכדומה בנוסף לאירוע הפתיחה והנעילה של התערוכה.
ההגשה פתוחה עד 8.3.25 >> לפרטים מלאים והגשה באתר הסדנאות

סדנת ממלכת הנייר במועדון הילדים.ות לאמנות בסדנאות האמנים

סדנאות האמנים, רחוב האומן 26 ירושלים

רביעי, 26.2.25 בשעות 16:30–18:30
הסדנה בהשראת התערוכה "חיטין" של האמן ציקי אייזנברג, וכוללת סיור בתערוכה ומפגש עם האמן.

במחיר סמלי של 15 ש"ח. יש להגיע עם טלפון עם מצלמה.

הרשמה בקישור

קרדיט: יח"צ

מפגש ת(א)עשיה #130: יעל מסר

סדנאות האמנים, רחוב האומן 26 ירושלים

רביעי, 19.2.25 בשעה 20:00
נארח את יעל מסר, אוצרת עצמאית, לשיחה על פעולת האוצרות במרחבים שונים. מסר, ששימשה כמנהלת ואוצרת גלריית בית הגפן בחיפה, תדון באפשרויות הפעולה של חלל לאמנות עכשווית, תוך התמקדות בקידום אמנים מקומיים ופרויקטים רב תחומיים.
לפרטים נוספים

מתוך תערוכה שאצרה מסר, נרדין סרוג׳י, צילום: אלעד שריג

מפגש ת(א)עשיה #131: ורד גדיש

סדנאות האמנים, רחוב האומן 26 ירושלים

רביעי, 5.3.25 בשעה 20:00
נארח את ורד גדיש, יועצת אמנות ומייסדת שותפה של Outset Contemporary Art Fund – Israel, לשיחה על האמן כיזם. בהרצאה נדון במיומנויות ויכולות הנדרשות היום מאמנים, בחיבור בין יזמות לאמנות, ובפיתוח שיתופי פעולה שיכולים להרחיב את גבולות העשייה האמנותית.
לפרטים נוספים
 

"גוף. תנועה. תצריב" / מיצג חי עם קרולין מולר וברניקה שניידר

גג סדנאות האמנים, רחוב האומן 26 ירושלים

רביעי, 5.3.25 בשעה 16:00

המיצג יכלול מופע יחיד של ברניקה שניידר, תוצאת חקירה בת חודשיים עם קרולין מולר, שבדקה יחסי גוף, תנועה ובמת הדפוס. החומרים, ובהם לוחות אלומיניום ממוחזרים, יישאו את עקבות הגוף, תוך הדגשת השחיקה הבלתי נמנעת של המבנה. הקהל יהיה עד לא רק לפעולת היצירה אלא גם להתפרקות החומר עצמו, באופן שמדגיש את הטבע המחזורי של השתנות ובלייה.
לפרטים נוספים

מתוך גוף. תנועה. תצריב – קרולין מולר וברניקה שניידר



תחרות התחפושות של בית הנסן

גינת בית הנסן

שישי, 14.3.25, 12:00

הנכם מוזמנים לאירוע פורימי בגינת בית הנסן, שבמרכזו תחרות תחפושות נושאת פרסים. השקעתם השנה בתחפושת מעניינת, מקורית או מפתיעה? מהרו להירשם! סביב התחרות בגינת בית הנסן יתקיים יריד למשפחות עם מוזיקה, פופקורן, צלם מגנטים, וסדנת יצירה לילדים בהנחיית ״עיר מפעל״.

הנחיה ותקלוט: דימה XR | צוות השופטות: שושנה שלום מ"עיר מפעל", חיה גלבוע ודאנה איבגי | הכניסה חופשית, השתתפות בתחרות מותנית בהרשמה בלינק

שתי תערוכות יחיד במרכז לאמנות ומחקר מעמותה, באוצרות מעיין שלף

פתיחה: שישי, 21.2.25 בשעה 12:00

שיח אמנים במסגרת התערוכות יתקיים ביום ראשון, 9.3.25 בשעה 19:00, בבית הנסן
שעות פתיחה מרכז לאמנות ומחקר מעמותה: ראשון–שלישי בשעות 12:00–17:00, שישי 10:00–14:00

"לנדקוויסט" / נעמה מוקדי

נעמה מוקדי מייצרת מרחב תיעודי פרפורמטיבי באמצעות בחינת קונבנציות של צילום, וידאו וקולנוע תיעודי; מרחב שהוא אישי וביוגרפי ובה בעת מהדהד עצב חשוף של החברה הישראלית הנוגע בשכול. כשהיה בן שנה וחצי איבד אביה של מוקדי את אביו במלחמת ששת הימים. קשר הכאב שהיא טווה ופורמת יוצר מתח בין דורי שנע בין אבות לבנים ובין בנות לאבות, ומתקיים במרחב לימינלי של טראומה מתמשכת שבו כל יום הוא יום הזיכרון.

"זיכרון צלילי" / איתן חביב

איתן חביב מציג שלוש עבודות חדשות. חביב משתמש בפרקטיקות ניסיוניות להפקת צליל מחומר, בחיפוש אחר נקודות ההדהוד של החומר כדי לחשוף את התדרים המפעילים את הזכרון.

לנדקוויסט, נעמה מוקדי, 2024-5

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *